Podijeli objavu

Posljednja anketa HRT-a i HRejtinga, prema kojima pjevača Miroslava Škoru podupire gotovo 10 posto birača, čime se našao na visokom trećem mjestu, iza aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, šokirala je mnoge. A sam je Škoro izjavio da ga je taj rezultat natjerao da dobro razmisli o mogućoj kandidaturi.

Na pitanje znači li to da ne odbacuje mogućnost da se kandidira za predsjednika Škoro odgovara: “Ne mogu je odbaciti nakon ovih deset posto.”

Podsjetimo, Škoro se već jednom okušao u političkim vodama pa je tako svojevremeno bio i saborski zastupnik HDZ-a. Istraživanja pokazuju da ga podupiru birači desnog političkog spektra.

Je li na djelu svojevrsna ”estradizacija” politike? Trend kao i u svijetu? Nedavno je, naime, u Ukrajini na predsjedničkim izborima pobijedio – najpoznatiji tamošnji glumac komičar. Koji se kandidirao iz čiste zafrkancije, sam je izjavljivao, da bi na kraju – pobijedio!

Dakako, svaki punoljetni građanin Hrvatske ima legitimno pravo natjecati se na bilo kojim izborima, za bilo koje mjesto, uključujući i predsjedničko, a je li ovo istraživanje u kojem je popularni Škoro čak treći na listi doista relevantni, pokušali smo doznati u razgovoru s političkim analitičarom, sociologom, dr. Slavenom Leticom.

”Prije petnaestak godina – svjedoci su mi Zlatko Kramari, Tonći Tadić i Pero Kovačević – gotovo sam uspio nagovoriti slavnoga hrvatskog pjevača i filozofa da u Saboru održi prvu pjevanu diskusiju u ime njegova tadašnjeg kluba. Pisao je ‘libreto’, ali ipak nije zapjevao ‘Štovani i uznositi saborski zastupnici, danas ću vam pojiti o tužnoj hrvatskoj sudbini’. Prisjetio sam se te neuspjele spačke dok sam slušao i gledao kako se doktor ekonomskih znanosti, legendarni domoljubni pjevač, šarmer i vicmaher iznenada pojavio u anketi nacionalne televizije kao treći najpotentniji kandidat u igri prijestolja pred kraj ove i početkom 2020. godine.

Uključivanje slavnog pjevača u predsjedničku trku uklapa se u suvremene trendove estradizacije izbornih kampanja u kojima sudjeluju umjetnici, glazbenici, komičari i glumci”, govori nam dr. Letica.

I dodaje:

”Ukoliko se dr. sci. Miroslav Škoro odluči kandidirati, dio predizborne kampanje mogao bi ‘odraditi’ u vidu – pjevane kampanje. A da o kandidaturi ozbiljno razmišlja, pokazuje njegova protestna balada koja problematizira gorući problem Lijepe Naše: iseljavanje i demografijsku pustoš Slavonije, ali i Gorskog Kotara, Like, Bukovice i cijele Dalmatinske Zagore, ‘Alaj volim ovo sve’. Kao vrhunski glazbenik, Škoro bi do početka kampanje mogao lako napisati i uglazbiti još desetak protestnih pjesama”.

Kaže kako bi ”pjevana kampanja” bila zanimljiva inovacija u praksi političkih kampanja, koja bi svoje nadahnuće mogla pronaći u bogatoj tradiciji – pjevanih misa.

”Kako bilo da bilo, nakon ove ankete HTV-a, predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović sigurno neće imati mirni san. Posebice ako posluša prvu protestnu pjesmu maestra Mira. Neće biti mira i spokoja u začaranoj šumi – na Pantovčaku”, zaključuje dr. Slaven Letica.

Izvor: Direktno.hr

 

Podijeli objavu