Podijeli objavu

Vlada FBiH danas je usvojila četiri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava namijenjenih oblasti zdravstva, u ukupnom iznosu od 36,55 milijuna maraka.

U prvom slučaju je riječ o dva milijuna maraka namijenjenih osiguranju usluga su definiranih Odlukom o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije BiH u Republiku Srpsku u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

Program vrijedan 28,5 milijuna maraka predviđen je za financiranje nabavke lijekova i medicinskih sredstava, pružanje zdravstvenih usluga i provedbu programa Federalnog fonda solidarnosti, navodi Dnevno.ba. Od tog iznosa za osiguravanje prava na zdravstvene usluge namijenjeno je 11 milijuna, a 17,5 milijuna za osiguravanje prava na lijekove i medicinska sredstva.

Usvojen je i program kojim će za zdravstvenu zaštita Roma u Federaciji BiH biti osigurano 50.000 maraka. Na taj način predviđeno je pružanje adekvatne zdravstvene zaštite osobama romske nacionalnosti koje nemaju stalno prebivalište, odnosno boravište u FBiH, pod jednakim uvjetima kao i za ostale grupacije pučanstva koje su izložene povećanom riziku obolijevanja.

Četvrtim programom za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH predviđeno je šest milijuna maraka, a taj iznos će u jednakom dijelovima od po dva milijuna biti raspodijeljen Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

 

Podijeli objavu