Podijeli objavu

Ljudi koji su sretni zajedno, ljubazni su i velikodušni jedno prema drugom – pokazali su rezultati velike studije započete još sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ispostavilo se da je to sve što je potrebno za zdrav i lijep odnos. Psiholog John Gothman uključio je u istraživanje tek vjenčane parove koji su odgovarali na pitanja o svojoj vezi, kako su se upoznali, oko čega su se svađali, kada su se najviše smijali.

Dok su odgovarali na pitanja, sniman im je rad mozga, praćeni su im otkucaji srca, cirkulacija krvi i to koliko su se znojili tijekom razgovora. Šest godina kasnije, psiholozi su provjerili koliko je bračnih parova i dalje zajedno.

Parovi su podijeljeni u dvije kategorije. U prvoj su bili oni koji su spolja djelovali smireno, ali čiji su parametri tijekom odgovaranja na pitanja ukazivali na to da su pod velikim stresom. Oni su poslije šest godina uglavnom bili razvedeni ili u vrlo lošim odnosima.

U drugoj grupi su bili oni koji su ostajali smireni sve vrijeme, odgovarajući na sva pitanja, pa čak i na ona o stresnim situacijama. Međutim, bit je bila da su, usprkos priznanju o povremenim svađama i nesuglasicama, sačuvali bliskost i povjerenje, jer su partneri, ispostavilo se, emocionalno i tjelesno povezani na svakom nivou. U drugoj fazi istraživanja, većina parova iz druge grupe i dalje je bila zajedno, a njihov odnos bio je zdrav.

Znanstvenici su došli do saznanja da oni generalno više vode računa o načinu na koji komuniciraju s partnerom, posvećeniji su, ljubazniji, obazriviji, zadržavajući pristojan način ponašanja čak i kad su u svađi.

Izvor: Novosti.rs

Podijeli objavu