Podijeli objavu

Situacija po pitanju oboljelih od morbila u HNŽ-u je izuzetno ozbiljna. Epidemija još nije proglašena, ali nadležni rade sve kao da jeste.

Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar, za Klix.ba kaže kako je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji trenutno 15 oboljelih od morbila te kako se to po standardima još ne može tretirati kao epidemija, javlja Klix.ba

“Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji bi trebalo biti 18 oboljelih da bi se službeno proglasila epidemija, ali ne mora to uvijek biti pravilo. Od 15 oboljelih su i dvije medicinske sestre koje su hospitalizirane u Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić”, kazala je Popovac.

Dodaje kako dr. Avdić iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a kaže da je stanje vrlo ozbiljno te će se tek kad se uzme u obzir period inkubacije od tri sedmice znati stvarni broj oboljelih.

“Mi u Domu zdravlja se već ponašamo kao da je stanje epidemije, radne površine i predmeti se pojačano dezinficiraju. Sve osobe koje rade s osipom pregledavaju se po posebnom postupku. U Centru za cijepljenje je velika gužva, roditelji masovno dovode djecu na cijepljenje, a većina te djece su kasnila za cijepljenje po redovnom kalendaru. U posljednja dva dana smo imali 80 djece na cijepljenje”, zaključila je Ines Popovac.

Situaciju po pitanju morbila ozbiljno su shvatile i druge institucije, tako su još od prošlog tjedna mostarski vrtići tražili hitno cijepljenje djece koja to nisu uradila te da bez toga ne dolaze u vrtiće.

Podijeli objavu

Odgovori