Podijeli objavu

Kad biste pitali svoje dijete koliko igračaka želi, vjerojatno bi vam odgovorilo – sve. Međutim, ako vas zanima koliko mu/joj je igračaka zaista potrebno, Montessori učitelji dati će vam potpuno drugačiji odgovor.

Metoda Montessori poznata je po svom minimalističkom pristupu igračkama i igri. Ponekad je, prema njoj, dovoljna samo mala drvena kutijica i stara šnjura za cipele da bi se dijete zabavljalo satima.

“Princip je usmjeriti djecu ka samostalnom rješenju postavljenog problema. Nije važan rezultat, nego potaknuti kod djeteta zadovoljstvo zbog onoga što je samostalno postiglo. Cilj je ojačati samopouzdanje te potaknuti mlađu i stariju djecu da zajedno rade kako bi naučila poštovati međusobne razlike”, navodi Američko društvo Montessori.

Širom svijeta postoji oko 20.000 škola Montessori, a u svima je princip rada isti. Jednostavnost je u fokusu, a dijete vodi aktivnosti.

Upravo zbog toga, učiteljica iz Amsterdama, majka dvoje djece i autorica knjige “Montessori Toddler” Simone Davies smatra da je djeci potrebno puno manje igračaka u odnosu na ono što vi mislite.

“Obično preporučujem šest do 10 igračaka. Točan broj nije nigdje naveden jer se u Montessorijevoj literaturi navodi da je važno promatrati dijete i onda vidjeti treba li mu više ili ih ima previše”, izjavila je Davies.

Iako će to mnogim roditeljima zvučati čudno, Davies pojašnjava princip koji primjenjuje.

“Kad dijete ima previše toga na raspolaganju, nikad neće znati što odabrati i često će mijenjati igračke, a zapravo se nijednom neće potpuno zabaviti”, pojasnila je.

Ako vam je već duže vrijeme želja riješiti se viška igračaka koje su preplavile sobu vašeg djeteta, sada za to imate dodatan poticaj, piše Index.hr.

Podijeli objavu

Odgovori