Podijeli objavu

Kazahstanski predsjednički izbori “zasjenjeni su očitim kršenjem temeljnih sloboda”, ocijenila je u ponedjeljak Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja je nadzirala izbore.

Zabilježene su “značajne pogreške u proceduri i brojanju glasova” te se zbog toga ne može “jamčiti da je postojalo pošteno računanje” u skladu s pravilima OESS-a, rekao je George Tsereteli, voditelj misije te organizacije u kojoj je sudjelovalo oko 300 promatrača.

Činjenica da su snage reda “nasilno ugušile” prosvjede također je “duboko uznemiravajuća”, rekao je Tsereteli na konferenciji za medije u glavnom gradu Kazahstana, Nur-Sultanu. “Izborni procesi se još uvijek trebaju reformirati”, dodao je.

Nedjeljni izbori su bili zasjenjeni prosvjedima protiv, kako se smatra, dinastičke vladavine u toj zemlji koja dozvoljava samo blago negodovanje otkako je izborila neovisnost od Sovjetskog Saveza. Oko 500 ljudi je privedeno tijekom najvećeg prosvjeda u glavnom gradu u zadnjih nekoliko godina koji nisu toliko učestali.

Izabrani nasljednik dugogodišnjeg vođe Nursultana Nazarbajeva, Kasim-Žomart Tokajev, proglašen je očekivanim pobjednikom dok oporba s druge strane nije imala previše izgleda, javlja Hina.

Tokajev je dobio više od 70 posto glasova, prenijela je državna izborna komisija.

Podijeli objavu