Podijeli objavu

Grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Seulu priopćila je da je otkrila nekoliko stotina lokacija gdje su, prema navodima očevidaca, vlasti Sjeverne Koreje provodile javna i izvansudska pogubljenja u okviru proizvoljne i agresivne primjene smrtne kazne u cilju zastrašivanja građana, prenijela je agencija AP.

Radna grupa za tranzicijsku pravdu (Transitional Justice Working Group) navela je da je, zahvaljujući izjavama više od 600 ljudi pobjeglih iz Sjeverne Koreje, uspjela identificirati 323 lokacije od kojih 267 u blizini granice s Kinom.

Pogubljenja se pretežno provode blizu rijeka, na poljima ili brdima, ali i kod tržnih centara i školskih igrališta, gdje su građani ili članovi obitelji osuđenih često prisiljeni gledati smaknuća, navela je grupa i dodala da postoji 25 mjesta gdje su navodno prebačena tijela pogubljenih.

Grupa je navela da njezino izvješće nije konačno podsjećajući da je zasnovan na svjedočenjima kao i da članovi te organizacije nisu posjetili spomenute lokacije, piše Beta.

Grupa, nevladina organizacija koju su osnovali aktivisti za ljudska prava i istraživači iz Južne Koreje i još četiri zemlje, dodala je da je izvješće financirala američka Nacionalna zadužbina za demokraciju, koju financira Kongres SAD.

Podijeli objavu