Podijeli objavu

Mirniji period za Aluminij d.d. Mostar je završen jer se problemi s nabavkom električne energije ponovno pojavljuju. Elektroprivreda HZHB od nedjelje prestaje isporuke, a Aluminij je osuđen tražiti nove dobavljače.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Aluminija d.d. Mostar od nedjelje, 16. lipnja 2019. godine, Elektroprivreda HZHB prestaje biti Aluminijev dobavljač električne energije.

Kazano je kako uprava intenzivno radi na premošćivanju trenutnog stanja i rješavanju pitanja novoga dobavljača kako bi izbjegli bilo koji od mogućnih crnih scenarija.

-Ovim osiguravamo dodatni prostor vlasnicima, u prvomu redu Vladi FBiH kao najvećemu pojedinačnom suvlasniku Aluminija, za konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija poduzećem od strateške važnosti i postupanju u skladu s tim statusom, u prvomu redu misleći na aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji smo s Vladom potpisali još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto – kazali su iz Aluminija.

Najmanje desetljeće traju problemi Aluminija koji zapošljava oko 900 radnika, a situacija je eskalirala u listopadu prošle godine kad je Nezavisni operator sustava (NOS) zbog dugova isključivao Aluminij s mreže.

Problem je privremeno saniran u prosincu kad je Skupština Elektroprivrede HZHB odlučila ponovno isporučivati struju mostarskoj kompaniji, ovaj put uz odgodu plaćanja.

Podijeli objavu