Podijeli objavu

Ukoliko odlučite da s Lalarije, prelijepe plaže na grčkom otoku Skijatos, ponesete kamenčić kao suvenir, to bi vas moglo koštati i do 1.000 eura.

Naime, vlasti na otoku Skijatos željele su da visokim kaznama sačuvaju belutke koje je priroda glačala stoljećima, a koje turisti odnose u džepovima i tako ozbiljno narušavaju izgled plaže poznate upravo po tom bijelom šljunku koji zapljuskuje bistro plavo more.

Geolozi su upozorili da bi kontinuirano odnošenje belutaka s plaže moglo je trajno ugroziti, pa su vlasti duž plaže postavile upozorenja posjetiteljima da je zabranjeno skupljati kamenčiće s plaže, piše Hayat.ba. Sajtovi za ljubitelje putovanja i turistički vodiči napominju da je kazna za one koji ignoriraju zabranu da belutke odnose kao suvenire od 400 do 1.000 eura.

Međutim, nisu samo turisti krivi za sve manje kamenja na plaži. Mnogo Grka s Skijatosa koristilo je kamenje s plaže za dekoriranje svojih domova ili za mozaike u dvorištima.

Lalariji se može prići samo s mora, a u svijetu je poznata po blještavo bijelom kamenju, bistroj tirkiznoj vodi i spektakularnim lukovima stijena koje je okružuju.

Podijeli objavu

Odgovori