Podijeli objavu

SARAJEVO – Dva moguća scenarija: Pronalazak strateškog partnera, što je bliža opcija, a druga opcija je stečaj, kazao je danas ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić povodom situacije s mostarskim Aluminijem.

“Ja sam jutros održao sastanak s Upravom i Nadzornim odborom i saslušali smo probleme. Donijeli smo neke zaključke, prvi je da ćemo u ponedjeljak održati sastanak s premijerom Novalićem i ministrima iz Vlade FBiH. Do ponedjeljka je uprava dobila zadatak da donese sva dokumenta što smo do sada uradili u Aluminijskom kombinatu. Efekti i koristi od revizije koju smo naručili i platili od sredstava Vlade FBiH s prijedlozima revizije”, kazao je Džindić, javlja N1.

“Drugi zaključak su efekti i koristi od ulaska u financijsku konsolidaciju, obzirom da smo 2018. godine proširili uredbu i Aluminij ubacili u program konsolidacije. Naredni zaključak je da uprava pripremi eventualne modele privatizacije ili eventualnog pronalaska strateškog partnera. Obzirom da danas Uprava i NO imaju sastanak u Mostaru, očekujem da će ti zaključci biti u ponedjeljak na stolu”.

Na pitanje što to u konačnici znači za Aluminij, kazao je:

“Revizija je završena, proces revizije nije bio nimalo lagan, to je sveobuhvatna revizija zbog situacije s Aluminijem. Ja ću u ponedjeljak nakon sastanka održati press i te zaključke ćemo svima dati. Dva su moguća scenarija: Pronalazak strateškog partnera, što je bliža opcija, a druga opcija je stečaj”.

“Vlada FBiH je vlasnik 44 posto. Vlada FBiH se ponaša u skaldu s postotkom vlasništva, ne možemo mi o svemu odlučivati nego o onom dijelu u kojem smo do sada odlučivali. Je li  optimistično do kraja godine naći strateškog partnera? Mislim da ako ne nađemo partnera do kraja godine i izvjesnost preživljavanja Aluminija će biti teška”, kazao je.

“Našli su za 15 dana premosnicu i bit će dovoljna dok mi u ponedjeljak ne donesemo zaključke”, dodao je Džindžić.

Podijeli objavu