Podijeli objavu

U Dumovcu  je danas otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce Spomengaj, za koji je Grad Zagreb izdvojio 15,5 milijuna kuna, a nudi usluge preuzimanja tijela, kremiranja, ukopa i organizacije ispraćaja kućnog ljubimca.

“Zagreb je postao prvi grad u ovom dijelu Europe koji je izgradio suvremeno gradsko groblje za kućne ljubimce”, poručili su u priopćenju iz Spomengaja.

Groblje i krematorij prostiru se na gotovo 13.000 kvadratnih metara, a sastoji se od zgrade s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorija s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljona za ispraćaje te groblja za kućne ljubimce s deset tisuća mjesta za ukop i polaganje urni.

Kremiranje košta i do 2000 kuna

Voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš kazala je na otvorenju da je odnos građana prema kućnim ljubimcima stvorio novu potrebu dostojanstvenog oproštaja od ljubimaca.

Jedan od inicijatora izgradnje groblja i krematorija za kućne ljubimce je zagrebački Zoološki vrt. Njegov ravnatelj Damir Skok naglasio je da projekt omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoliša, javila je Hina.

Spomengaj vlasnicima kućnih ljubimaca svih vrsta nudi niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca – preuzimanje tijela s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizaciju ispraćaja, polaganje urne u kasetu, ukop tijela ili urne u grobno mjesto te uređenje i održavanje grobnog mjesta.

Cijene pojedinačnog kremiranja kućnih ljubimaca kreću se, ovisno o njihovoj težini, od 250 do 2000 kuna, dok cijene skupnog kremiranja iznose od 150 do 1500 kuna, prenosi Index.hr.

Podijeli objavu