Podijeli objavu

Aktivisti za prava životinja ogorčeni su zbog snimke iz najvećeg europskog istraživačkog centra koji se nalazi u Francuskoj, a na kojim se vidi kako muškarac gura cijelu ruku u želudac krave kroz otvor koji su na njoj napravili. To je, naime, uobičajena praksa kojom se pomaže stočarima kako bi vidjeli kakva prehrana je potrebna za proizvodnju što više mlijeka.

Rupa na kravi napravljena je kirurškim zahvatom koji se naziva ‘rumen fistula’ te ona omogućuje istraživačima da doslovno mogu vidjeti cijeli probavni sustav krave.

Često se koristi u veterinarskim školama, a tijekom cijelog postupka zdravlje krave nije ni na koji način ugroženo.

Iako su to potvrdili i brojni stručnjaci, aktivisti iz grupe L214 podnijeli su žalbu na snimku iz Francuske.

Ta snimka nastala je u objektu Sourches u vlasništvu tvrtke Sanders koja je dio francuske agro-industrijske korporacije Avril Grupa, navodi Večernji.hr.

U prosvjed se uključio i francuski voditelj Nagui Fam koji tvrdi kako je postupak loš za zdravlje krave.

– U centru su i kokoši koje su toliko debele da ne mogu više ni hodati, kao i bolesne svinje, telad i zečevi zarobljeni u malim kavezima – rekao je Nagui Fam.

No iz istraživačkog centra kažu kako je u proces uključeno samo šest krava te da provode istraživanje kojim žele otkriti kako smanjiti upotrebu antibiotika u stočarstvu.

– Istraživanje se provodi pod rigoroznim veterinarskim nadzorom i potpuno je bezbolno za životinje – rekao je glasnogovornik tvrtke.

Podijeli objavu

Odgovori