Podijeli objavu

Zamjenik kineskog ministra poljoprivrede, Qu Dongyu, izabran je u nedjelju za čelnika UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu (FAO), sa sjedištem u Rimu, osvojivši apsolutnu većinu glasova u prvom krugu glasanja.

Qu Dongyu prvi je Kinez na toj funkciji, a izabran je sa 108 glasova, dok je francuska kandidatkinja Catherine Geslain-Laneelle dobila 71, a Gruzijac Davit Kirvalidze 12.

“Ovo je povijesni datum, nova odskočna daska” za poljoprivredu i hranu u svijetu, rekao je Kinez, obećavši da će “učiniti sve da bude nepristran i neutralan”.

Obećao je također da će biti “konkretan” u borbi protiv gladi u svijetu.

Mandat mu traje od 1. kolovoza 2019. do 31. srpnja 2023., a zamijenit će Brazilca Josea Graziana da Silvu, koji je na čelu FAO-a proveo dva mandata i koji je promicao ekološku poljoprivredu.

Dok Washington i Peking već mjesecima vode trgovinski rat, Qu je bio jedini od kandidata koji je kao mogućeg partnera FAO-a spominjao američku zakladu Billa i Melinde Gates koju je osnovao bivši izvršni direktor Microsofta koji je veoma aktivan na području poljoprivrednog istraživanja u Africi i zagovara upotrebu genetski izmijenjenog sjemena radi povećanja prinosa poljoprivrednika, prenosi Hina.

Qu je obećao da će “osnažiti partnerstvo sa Svjetskom bankom” koja sjedište ima u Washingtonu i s “drugim specijaliziranim institucijama” kako bi privukao ulaganja u agenciju čija je zadaća da zemljama koje – zbog sukoba ili krajnjeg siromaštva – ne uspijevaju zajamčiti svoju prehrambenu sigurnost, pomaže kako bi svoj agrarni sektor postavile na noge.

Podijeli objavu

Odgovori