Podijeli objavu

Splitski odvjetnik Jakša Cvitković, koji zastupa roditelje preminulog Gabrijela Bebića, kaže nam kako bi se moglo dogoditi da vještačenje okolnosti smrti metkovskog mališana bude obavljeno u nekoj od zemalja EU-a, najvjerojatnije u Sloveniji.
Naime, prema odvjetnikovim riječima, u Hrvatskoj su, zbog manjka sudskih vještaka ili drugih razloga, svi medicinski fakulteti zasad odbili vještačenje.

 

Da ti srce pukne: nitko u Hrvatskoj ne želi vještačiti okolnosti smrti maloga Gabrijela Bebića! 'Neugodno sam iznenađen odbijenicom Medicinskog fakulteta u Splitu' kaže odvjetnik obitelji dječaka iz Metkovića... 1
Da ti srce pukne: nitko u Hrvatskoj ne želi vještačiti okolnosti smrti maloga Gabrijela Bebića! 'Neugodno sam iznenađen odbijenicom Medicinskog fakulteta u Splitu' kaže odvjetnik obitelji dječaka iz Metkovića... 2

 

Kako je poznato, mali je Gabrijel prošlog prosinca iz Metkovića u KBC Split na liječenje doveden prekasno, kada je njegovo zdravstveno stanje bilo životno ugrožavajuće i kada ga ni krajnji napori splitskih liječnika nisu uspjeli ostaviti na životu.

– Zaista ne znam tko će raditi vještačenje cijelog slučaja. Neugodno sam iznenađen “odbijenicom” Medicinskog fakulteta u Splitu, kojemu je DORH posljednjem poslao medicinsku dokumentaciju slučaja Bebić, nakon što su medicinski fakulteti u Zagrebu, Rijeci i Osijeku odbili obaviti vještačenje.

Prvo je spis poslan na zagrebački Medicinski fakultet, gdje je članica Povjerenstva za vještačenja bila vještak i u Metkoviću, kada je Ministarstvo zdravstva poslalo svoje vještake da obave inspekciju. Zbog toga se Medicinski fakultet Zagreb izuzeo. Zar nije bilo jednostavnije da se iz cijelog postupka izuzme ta gospođa, ako je to sporno – pita se odvjetnik Cvitković.

 

Da ti srce pukne: nitko u Hrvatskoj ne želi vještačiti okolnosti smrti maloga Gabrijela Bebića! 'Neugodno sam iznenađen odbijenicom Medicinskog fakulteta u Splitu' kaže odvjetnik obitelji dječaka iz Metkovića... 3

 

Nakon Zagreba DORH je spis poslao u Rijeku.
– I oni su se izuzeli pod izgovorom kako nemaju dovoljan broj stručnih sudskih vještaka. Nakon toga DORH spis šalje u Osijek, gdje je on stajao mjesec i pol dana. Na kraju su oni iz Osijeka rekli kako ne mogu obaviti vještačenje jer ni oni nemaju dovoljan broj vještaka specijalista da udovolje traženju – kaže odvjetnik Cvitković.

Na kraju je spis upućen na Medicinski fakultet u Splitu.
– I oni su odbili vještačenje uz obrazloženje da se mali Gabrijel liječio u Splitu i kako oni nemaju sudskog vještaka specijalista pedijatra. Sad će, prema mojim informacijama, predmet ponovno biti poslan Medicinskom fakultetu u Zagrebu, sa zahtjevom da oni oforme jedan tim i provedu vještačenje. Očigledno se radi o nepoželjnom slučaju za vještačenje pa ga se nitko u Hrvatskoj i ne usuđuje vještačiti.

 

Da ti srce pukne: nitko u Hrvatskoj ne želi vještačiti okolnosti smrti maloga Gabrijela Bebića! 'Neugodno sam iznenađen odbijenicom Medicinskog fakulteta u Splitu' kaže odvjetnik obitelji dječaka iz Metkovića... 4

 

U DORH-u zaista čine sve što je u njihovoj moći da se vještačenje što prije provede i ja se nadam da će i uspjeti u tome, piše Slobodna Dalmacija. Roditelji preminulog Gabrijela Bebića su jako razočarani i frustrirani jer ovo pokazuje da je sustav zakazao i da u Hrvatskoj nema tko obaviti vještačenje ovog slučaja – zaključuje odvjetnik Jakša Cvitković.

Podijeli objavu

Odgovori