Podijeli objavu

Ako se brinete o tome što jedete, trebali biste se brinuti i u čemu je pakirana vaša hrana.

U prosincu prošle godine lanac supermarketa Trader Joe’s najavio je da će poduzeti značajne korake u pravcu održivosti ambalaže, a tom objavom izazvao je sveopće oduševljenje. Opisali su svoj plan koji je uključivao smanjenje i uklanjanje viška otpada koristeći materijale koji se mogu reciklirati i izbjegavanje štetne tvari.

Na taj potez ih je navelo shvaćanje brojnih kratkoročnih i dugoročnih rizika povezanih s kemikalijama u pakiranjima hrane: pretilost, rak, kardiovaskularne bolesti i druga zdravstvena pitanja, piše The Guardian. Pojedini borci za zaštitu prava potrošača kažu da je odavno trebalo odustati od korištenja opasnih tvari koje dolaze u kontakt s našom hranom.

“Izbjegavanje upotrebe ovih kemikalija koje se tiču ​​ambalaže veliki je korak naprijed”, rekao je Leonardo Trasande, pedijatar i autor knjige “Sicker, Fatter, Poorer: The Urgent Threat of Hormone-Disrupting Chemicals to Our Health and Our Future and What We Can Do About It”, a naglasio je i da je važno znati koji će materijali zamijeniti one štetne.

No dok čekamo da proizvođači hrane zbilja izbace korištenje štetnih tvari iz svojih pakiranja, Trasande je naveo nekoliko pakiranja koje bi trebalo izbjegavati:

Transportne, jednokratne posude iz kojih jedete hranu “za van”

Kada se vruća hrana stavlja u takve posude kemikalije iz njih mogu prodrijeti u hranu, a na kraju i u naša tijela. Ove posude se najčešće rade od polistirena, koji se obično naziva stiropor, a već je poznato da je kancerogen. Osim toga, on je i ekološka noćna mora, a pojedini gradovi su već zabranili njegovu upotrebu.

Istraživanje koje su prošle godine objavile grupe za zaštitu potrošača otkrilo je da je gotovo dvije trećine takvih ambalaža sadržavalo povišene razine fluora, što znači da su vjerojatno tretirane PFAS-om, skupinom industrijskih kemikalija proizvedenih u SAD-u, a laboratorijska istraživanja su pokazala da upravo te kemikalije uzrokuju reproduktivne, razvojne, jetrene, bubrežne i imunološke probleme. To može biti povezano s niskom stopom nataliteta i poremećajem štitnjače, navodi Agencija za zaštitu okoliša.

Aluminijske limenke

Upravo one u kojima se pakiraju sokovi, piva, ali i povrće, pa čak i različiti umaci. U takvu ambalažu često se dodaje BPA, jedan od najpoznatijih svjetskih endokrinih disruptora, a upravo se oni povezuju s karcinomom dojke i prostate, neplodnošću i poremećajima metabolizma, ali i mnogim drugim zdravstvenim problemima.

“Male doze tih kemikalija mogu biti jednako učinkovite kao i visoke doze izloženosti. Čak i najniža razina izloženosti može uzrokovati ozbiljne, trajne i doživotne posljedice”, rekao je Trasande.

Plastika s oznakama 3, 6 i 7

Osim utjecaja na okoliš, plastika je povezana za cijeli niz potencijalnih zdravstvenih problema, prenosi Index.hr. Iako bi je trebalo potpuno izbjegavati, Američka pedijatrijska akademija potiče potrošače da izbjegavaju tri vrste plastike – one koje imaju oznaku brojeva 3, 6 ili 7.

Podijeli objavu