Podijeli objavu

Skupina nekadašnjih istaknutih članova Socijlademokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) te članovi drugih stranaka pretežito bošnjačke ljevice iz te zemlje u subotu su u Sarajevu utemeljili organizaciju pod nazivom Pokret socijalne pravde i demokracije (SPD) a za prvog predsjednika izabran je Ivo Komšić, član ratnog sastava Predsjedništva BiH i bivši gradonačelnik Sarajeva.

Komšić je ranije zbog pokretanja ove inicijative isključen iz članstva u SDP-u BiH a ista je sudbina zadesila i Zlatka Lagumdžiju, bivšeg dugogodišnjeg predsjednika najveće stranke ljevice u BiH koji je od sada i službeno član predsjedništva novoutemeljenog pokreta.

Potporu novoj političkoj strukturi svojim su sudjelovanjem na utemeljiteljskoj skupštini dali i član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte  (DF) Željko Komšić te članovi vodstva Građanskog saveza (GS).

Željko Komšić također je izabran za člana predsjedništva SPD-a u kojemu je ukupno dvadeset osoba.

Na utemeljiteljskoj skupštini na kojoj je sudjelovalo 280 osoba usvojen je proglas u kojemu SPD upozorava kako je stanje u BiH najgore od Daytonskog sporazuma jer je država u potpunoj blokadi a susjedne zemlje “izravno se miješaju” u njene unutarnje stvari.

Pozvali su na objedinjavanje svih snaga ljevice kako bi na najprije na lokalnim izborima 2020. a potom i na onim općim 2022. ponudili vjerodostojnu alternativu sadašnjoj vlasti te stabilizirali zemlju i potaknuli njen napredak ka euroatlantskim integracijama.

Najavljeno je kako bi SPD u budućnosti iz pokreta mogao prerasti u klasičnu političku stranku iako je prvenstveni cilj objedinjavanje svih lijevih političkih opcija.

“Pokret sada nije politička stranka no mi dolazimo iz različitih stranaka koje dijele slične vrijednosti kada je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine. Nadam se da ćemo okupiti što više ljudi i da ćemo iz ovoga napraviti novi politički projekt, nazovite to strankom, koja će izaći pred građane na narednim izborima”, kazao je novinarima Lagumdžija.

Nakon najave uspostave Pokreta socijalne pravde i demokracije što su odmah podržali iz DF-a raspao se dotadašnji neformalni blok lijevih stranaka u kojemu su uz tu stranku bili i SDP BiH i Naša stranka (NS) koji su novu inicijativu protumačili kao projekt koji samo potiče dalje podjele, navodi Hina.

Podijeli objavu

Odgovori