Podijeli objavu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je Srni da je bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling “profesionalni srbofob i međunarodni politički parazit, koji je svoju karijeru u Sarajevu, uz veliku apanažu, gradio na pokušaju centralizacije BiH i još tada je prepoznat kao bošnjački lobista koji je sve radio na štetu Srba i Republike Srpske”.

Ovo je Dodikova reakcija na jutrošnju kolumnu Christiana Schwarz-Schillinga za Deutsche Welle.

Na pitanje Srne da prokomentira optužbe koje je Christian Schwarz-Schilling iznio na njegov račun, te upitavši “kada će u BiH doći do Dodikovog opoziva”, Dodik je rekao da su “visoki predstavnici, pa tako i Christian Schwarz-Schilling, međunarodni mešetari koji su svojim nametanjima od BiH napravili kaljužu, kršeći Daytonski sporazum, te da zato nemaju pravo moralizirati i držati lekcije bilo kome.

“Pogotovo to pravo nema Christian Schwarz-Schilling koji je za svog mandata otvoreno lobirao za bošnjačku stranu, stavljajući na tapet Republiku Srpsku, držeći isprazne lekcije i kidišući na sveukupne srpske interese”, kazao je Dodik.

On je ocijenio da “insinuacije i optužbe na štetu Republike Srpske ovog istrošenog međunarodnog mešetara, koji radi po narudžbi, predstavljaju stereotip određenih međunarodnih krugova”.

“To je daleko od realnosti i predstavlja antisrpsku propagandu paranoičnog političkog parazita Christiana Schwarz-Schillinga, specijalca za fabriciranje intriga, kleveta i uvreda na račun srpskog naroda i Republike Srpske, čije su godine jedina prepreka da se o njemu kaže sve što zaslužuje”, naglasio je Dodik.

Schwarz-Schilling je u kolumni Dodika opisao kao “ekstremnog srpskog nacionalistu, koji isključivo sprovodi navodne srpske interese, pri čemu prelazi preko interesa zajedničke države ne obazirući se kakvu joj štetu time nanosi”.

“Dodik odavno tvrdi da se strašni genocid u Srebrenici, koji je nakon dugogodišnje istrage i kroz najviše sudske odluke potvrđen od strane Međunarodnog suda u Hagu, nije dogodio. Sada, na funkciji predsjednika BiH, Dodik na isti način tvrdi da genocida u Srebrenici nije bilo, što je provokacija ne samo za stanovnike BiH, već i za međunarodnu zajednicu. U Njemačkoj i nekim drugim zemljama je negiranje zločina krivično djelo i krivično se kažnjava. Kada će u BiH doći do toga? Kada će se tamo povući pravne konsekvence i pobrinuti se da dođe do opoziva jednog ovakvog predsjednika?”, upitao se Christian Schwarz-Schilling.

Izvor: Srna

Podijeli objavu