Podijeli objavu

Iran je u nedjelju objavio kako podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorene razine od 3,67 posto, koja je dogovorena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, čime su prekršene odredbe toga sporazuma, prenose svjetske agencije.

Iran podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorenih 3,67 posto, objavio je u nedjelju glasnogovornik iranske vlade Ali Eabei.

Kako navodi Dpa, to je s iranske strane drugo kršenje sporazuma, nakon što je ranije prošlog tjedna Iran potvrdio da prelazi dogovorene limite od 300 kilograma proizvedenog obogaćenog uranija.

Glasnogovornik iranskog odjela za nuklearni program Behruz Kamalvandi potvrdio je na konferenciji za medije ovaj potez Irana navodeći da će razina obogaćenog uranija biti postupno povećavana na između 5 i 20 posto.

Američki predsjednik Donald Trump prošle je godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kojim je postignut nadzor iranskog nuklearnog programa, i počeo kampanju “maksimalnog pritiska” striktnim sankcijama Teheranu, unatoč zamjerkama svojih zapadnih saveznika.

Ostale sile u sporazumu, uključujući Britaniju, Francusku i Njemačku, tražile su da se sporazum održi na životu razvijanjem novčanog sustava transakcije poznatog kao Instex koji bi omogućio Iranu zaobilaženje američkih sankcija i nastavak poslovanja s međunarodnim partnerima, navodi Hina. U sporazumu su još Kina i Rusija.

Po tom sporazumu Iran je, u zamjenu za ukidanje oštrih sankcija, dopustio međunarodnim inspektorima nadzor njegova nuklearnog programa te se obvezao na proizvodnu nisko obogaćenog uranija, uz koncentraciju U-235 između 3 i 4 posto, koji se može koristiti ta proizvodnju goriva za nuklearne centrale. Sporazum je predviđao i da se smije uskladištiti ne više od 300 kg nisko obogaćenog uranija.

Iranski dužnosnik: odluka nakon bezuspješnog čekanja diplomatskog rješenja

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči kazao je na konferenciji za medije da je odluka o povećanju razine obogaćivanja uranija legitimna s obzirom da je Teheran bezuspješno čekao diplomatsko rješenje godinu dana.

Kako ističe BBC, na samu godišnjicu američkog povlačenja iz sporazuma Iran je dao rok od 60 dana ostalim potpisnicima sporazuma da ga zaštite od američkih sankcija, koji je danas istekao.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova najavio je u nedjelju da će za nekoliko sati početi obogaćivanje uranija kako bi se osiguralo gorivo za nuklearnu elektranu Bušehr, a ranije su dužnosnici naveli da se radi o razini od 5 posto.

Po njegovim riječima, Iran će nastaviti ukidati svoje obveze iz sporazuma iz 2015. svakih 60 dana, no ostavlja otvorenim diplomatsku opciju rješenja.

Da bi se izradilo nuklearno oružje razina uranija treba biti podignuta na 90 posto, no podizanje razine od 20 posto na 90 posto smatra se relativno brzim procesom.

UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA održat će, na zahtjev Sjedinjenih Država, u srijedu hitnu sjednicu zbog iranskog kršenja sporazuma.

Iranska objava o nastavku obogaćivanja uranija dolazi dan nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem i izrazio “veliku zabronutost” u pogledu onoga što će se dogoditi ako se napusti nuklearni sporazum.

Podijeli objavu