Podijeli objavu

Međunarodni kazneni sud (ICC) proglasio je danas bivšeg kongoanskog ratnog zapovjednika Bosca Ntaganda krivim po 18 točaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, zbog pokolja civila i silovanja djevojčica unovačenih u Demokratskoj Republici Kongo. “Terminator” Ntaganda (45) imao je ključnu ulogu u zlodjelima 2002. i 2003. u Ituri, na sjeveroistoku zemlje, nestabilnoj regiji bogatoj mineralima, ocijenili su suci.

Silovanja i seksualna ropstva maloljetnika, novačenja mlađih od 15 godina, ubojstvo jednog svećenika, neke su od optužbi s dugog popisa zlodjela koje je počinio. Ntaganda je bio na “vrlo važnoj vojnoj funkciji i imao je ključnu ulogu u osnivanju oružane skupine kojoj je zadatak bio protjerati lokalno stanovništvo”, rekao je sudac Robert Fremr. “Izdavao je izravne naredbe za ubijanje civila i vlastitim primjerom je poticao i odobravao zločine svojih vojnika”, dodao je.

Progonio i prisilno iseljavao

Suci ICC-ja su ga proglasili krivim po 18 točaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Osim seksualnih zločina i pokolja, optužen je i za progon stanovnika cijelih naselja i prisilno iseljavanje civila, prenosi Net.hr. Ntagandi će presuda biti izrečena na sljedećem saslušanju. Prijeti mu doživotni zatvor, ali može uložiti žalbu.

Podijeli objavu