Podijeli objavu

Čelnica Hong Konga Carrie Lam rekla je u utorak kako je “mrtav” zakon o izručenju, koji je izazvao jednu od najvećih političkih kriza u posljednjih nekoliko desetljeća, te priznala kako je vladin rad na tom zakon bio “potpuni promašaj”.

Zakon, prema kojemu bi se stanovnici Hong Konga mogli slati u Kinu na suđenje, izazvao je velike i povremeno nasilne prosvjede te unio nemir u tu bivšu britansku koloniju.

Lam je sredinom lipnja na velike prosvjede odgovorila suspendiranjem zakona, no u utorak je poručila kako još uvijek u javnosti postoje sumnje i zabrinutost da će proces uvođenja zakona biti ponovno pokrenut.

“Stoga ponavljam, ne postoje takvi planovi, zakon je mrtav”, rekla je na konferenciji za medije.

Njezina odluka čini se kao pobjeda za protivnike zakona, no nije jasno hoće li im to biti dovoljno.

Prosvjednici su naime pozvali Lam da podnese ostavku, da se provede neovisna istraga policijskog postupanja prema prosvjednicima te da vlada odbaci nazivanje nasilnih prosvjeda 12. lipnja pobunom.

Hong Kong je vraćen pod kinesku vlast od Velike Britanije 1997. prilikom čega mu je obećan visok stupanj autonomije, no u posljednjih nekoliko godina raste zabrinutost oko narušavanja tih sloboda.

Kriza zbog zakona o izručenju jedan je od najvećih izazova s kojima se Peking suočava na svom teritoriju u 22 godine otkako je ponovno dobio kontrolu nad Hong Kongom, navodi Nacional.hr

Podijeli objavu