Podijeli objavu

U utorak oko 13:30 sati u Banskim je dvorima započeo sastanak vladajuće koalicije. Podsjetimo, Lovro Kuščević u ponedjeljak je podnio ostavku na mjesto ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a. Tim je raspletom HNS zadovoljan, ali čeka se odluka premijera Andreja Plenkovića oko sudbine HNS-a u njegovoj Vladi.

Naime, HNS je javno zatražio odlazak Kuščevića, na što je Plenković poručio kako ne podnosi ultimatume.

“Ja nisam ničiji branitelj, samo nisam pobornik lova na vještice, hajke i proganjanja bilo koga dok se to ne utvrdi, bilo da se radi o Lovri Kuščeviću ili bilo kome drugom”, rekao je HDZ-ov Milijan Brkić novinarima uoči sastanka.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je kako je HNS prevario SDP, a sada slično radi i ovoj koaliciji. Nije htio nagađati što bi premijer mogao odlučiti o nastavku suradnje s HNS-om.

Čelnik HNS-a, pak, kaže kako je rekonstrukcija Vlade pitanje za premijera, piše Nacional.hr. Vrdoljak je ostao pri tome da je HNS dobro postupio zatraživši odlazak Lovre Kuščevića. Smatra i da je bilo puno hrabrije donijeti odluku o ulasku u Vladu nego o eventualnom izlasku iz nje.

Na novinarko pitanje o savjetniku Lovre Kuščevića Željka Holika, Vrdoljak je rekao kako mu je dao otkaz u Ministarstvu gospodarstva jer nije bio zadovoljan njegovim radom.

Kosor: “Ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet”

Sastanak je završio oko 14:40 sati, a prvi je iz Banskih dvora izašao Robert Jankovics. On je novinarima rekao kako će redoviti parlamentarni izbori biti u listopadu naredne godine.

“Imali smo izuzetno iskren i dobar sastanak. Moje mišljenje je da odnosi HDZ-a i HNS-a neće nikad biti kakvi su bili, ali će biti dovoljno dobri da ostanemo zajedno. Novi ministar uprave će biti u petak na dnevnom redu Sabora”, kaže Jankovics koji otkriva i kako premijera nisu pitali za ime novog ministra. Jankovics je rekao kako su na satstanku razgovarali o Ovršnom zakonu.

Nakon sastanka izjavu za novinare dao je i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. “Ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet u koaliciji”, poručio je.

“Treba reći da je tema oko Lovre Kuščevića postigla jedinstvo na koaliciji. Brzo smo se dogovorili. Ali ta odluka je davno donesena”, kazao je Darinko Kosor.

“Druga tema sastanka bili su odnosi u koaliciji. Što se tiče HSLS-a, kao jednog od rijetkih predizbornih koalicijskih partnera, ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet unutar koalicije, to sam jasno rekao predsjedniku Vlade. Što se nas tiče, ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS svoje unutarnje odnose prenose na koaliciju. PR-ovskim aktivnostima HNS-a više se nećemo baviti. Ako se ovo ponovi, HSLS više u ovom neće sudjelovati”, zaključio je.

Podijeli objavu