Podijeli objavu

Prošla godina probila je sve rekorde po broju oboljelih od bolesti koje prenose krpelji i komarci.

Broj oboljelih od Lajmske bolesti (borelioze) koju prenose krpelji u 2018. udvostručio se u odnosu na godinu prije. Prošle godine prijavljeno je 820 slučajeva, a godinu prije bilo ih je gotovo upola manje – njih 429, javlja Novi list.

Groznica Zapadnoga Nila koju izaziva ubod komarca bila je trostruko učestalija u usporedbi s 2013. godinom kad je zabilježen najveći broj oboljelih od ove virusne bolesti.

Bernard Kaić, voditelj Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo navodi kako je do ovakvih rezultata došlo iz dva razloga. Jedan od njih je veća osviještenost liječnika o samoj dijagnostici tih bolesti, a drugi razlog su pogodni klimatski uvjeti koji su utjecali na pojačanu sezonsku brojnost i aktivnost insekata.

I ove godine svjedočimo iznimnoj aktivnosti komaraca, stoga postoji mogućnost da će virus Zapadnog Nila i ove godine harati Hrvatskom.

Simptomi, komplikacije i prevencija

Kod zaraze virusom Zapadnog Nila evidentira se tek manji dio zaraženih s obzirom na to da se radi o bolesti koja često prolazi bez simptoma. Službena je procjena da se kod čak 80 posto zaraženih ne manifestiraju nikakvi simptomi, a 20 posto ih razvije simptom slične prehladi i gripi – glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu, bol u mišićima i zglobovima te mučninu i povraćanje.

Teški oblici koji mogu rezultirati smrću pogode oko jedan posto zaraženih pri čemu virus zahvaća središnji živčani sustav te se razvije meningitis ili encefalitis. U Hrvatskoj su prošle godine zabilježena dva smrtna slučaja, a veći broj zaraženih bilo je u kritičnom stanju.

Građanima se savjetuje da se od komaraca štite raznim repelentima, ali i izbjegavanjem boravka na otvorenom od sumraka do zore, kada je njihova aktivnost najveća. Komarcima ne odgovaraju klimatizirani prostori, a savjetuje se i uklanjanje stajaćih voda kako se komarci ne bi razmnožavali.

Lajmska bolest se prvo manifestira na koži, a u 10 posto slučajeva širi se na živčani sustav kada se može pojaviti encefalitis, neuritis, kronični hepatitis ili kronična lezija srca. Ipak, borelioza nije smrtonosna i liječi se antibioticima, ali uvelike može promijeniti kvalitetu života.

Metode prevencije slične su onima protiv virusa Zapadnog Nila s naglaskom na izbjegavanje šumovitih i travnatih područja gdje obitavaju krpelji.

Podijeli objavu