Podijeli objavu

Ministrica Gabrijela Žalac nije još suvislo objasnila čiji je mercedes koji se nalazio u njezinom dvorištu, ali Plenković je drži u Vladi. Zašto troje nabrojenih ne predstavljaju teret za HDZ?

Nitko iz vodstva HDZ-a nije jučer niti pokušao objasniti temljem kojih to točno kriterije oni donose odluke da neki član, kojem se u javnosti pripisuje upletenost u određene nezakonite ili nečasne aktivnosti, snosi političke sankcije, a drugi u sličnoj situaciji ne.

Potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat, ministar gospodarstva, proteklih je dana govorio da se u Kuščevićevom slučaju, prije politike, moraju očitovati nadležne državne institucije. U istom je tonu bila i jučerašnja izjava zamjenika predsjednika stranke Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora.

– Nisam pobornik lova na vještice, hajke i proganjanja bilo koga dok se to ne utvrdi, radilo se to Lovri Kuščeviću ili bilo kome drugom – kazao je Brkić novinarima dolazeći na koalicijski sastanak.

Neovisno o tome što pod hajkom misli Brkić, on se doista ne može žaliti da je protiv njega u stranci bilo što pokrenuto i prije nego što su se izjasnile nadležne institucije.

Brkić je predmet istrage USKOK-a, u više su ga navrata zvali kako bi dao iskaz o sumnji da je protuzakonito čitao elektronsku komunikaciju nekoliko osoba, ali on je i dalje zamjenik predsjednika i potpredsjednik Sabora.

Jandroković je jučer rekao za Kuščevića da o njemu postoje »samo tekstovi koje smo svi čitali«, ali svejedno su ga izbacili iz Vlade i smijenili s dužnosti političkog tajnika. Ima još istaknutih HDZ-ovaca koji nisu politički kažnjeni iako su se našli na udaru zakona.

Nejasni Plenkovićevi kriteriji: Zašto je Kuščević bio teret za HDZ, a Brkić, Žalac ili Kalmeta nisu? 1

Božidaru Kalmeti, kojem se sudi zbog zlouporabe ministarskog položaja, Plenković, doduše, nije dopustio 2016. da bude kandidat na parlamentarnim, a 2017. na lokalnim izborima, ali ga je nakon toga promaknuo u pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a.

Ministrica Gabrijela Žalac nije još suvislo objasnila čiji je mercedes koji se nalazio u njezinom dvorištu, ali Plenković je drži u Vladi. Zašto troje nabrojenih ne predstavljaju teret za HDZ? Za razliku od Kuščevića ili, primjerice, Martine Dalić, koja je također morala napustiti Vladu, a da joj institucije nisu ništa »pronašle«.

novilist

Podijeli objavu