Podijeli objavu

Srpska manjina u Mađarskoj nezadovoljna je što se u mađarskim udžbenicima povijesti Nikola Tesla predstavlja kao znanstvenik hrvatske pripadnosti i namjerava tražiti ispravku takve tvrdnje, javlja u srijedu Radio televizija Vojvodine (RTV).

“Tesla je fizičar, pronalazač i elektroinženjer hrvatskog podrijetla”, prenosi RTV dio teksta iz udžbeniku “Povijesti”, u izdanju Nacionalnog zavoda za izdavanje udžbenika.

“S tim problemom se, u stvari, suočavamo već desetljećima, pa smo svojedobno, među više uglednih Srba, našu školu nazvali baš po Nikoli Tesli, kako to ne bi učinila hrvatska zajednica u Mađarskoj”, izjavila je ravnateljica vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog kolegija “Nikola Tesla” u Budimpešti Jovanka Lastić.

Prema njezinim riječima „sama obrazovna ustanova malo toga može učiniti da se propust ili greška ispravi, s više uspjeha može nastupiti Samouprava Srba u Mađarskoj, ali bi i matična država trebala jasno ukazati na činjenice o podrijetlu čuvenog znanstvenika“.

“Kao član Nacionalnog vijeća za izdavanje udžbenika na sljedećoj sjednici ću iznijeti svoje stajalište o ovom problemu, ali ne znam koliki će biti odjek, s obzirom na jak lobi i utjecaj hrvatske zajednice u Mađarskoj”, dodala je Jovanka Lastić.

RTV prenosi podatke s „Wikipedije“ na mađarskom jeziku na kojoj piše da Nikola Tesla „Srbin rođen 10. srpnja 1856. godine u pravoslavnoj, svećeničkoj obitelji u Smiljanu, u Lici, tada u Habsburškoj monarhiji, a kasnije postao srpsko-američki znanstvenik svjetskog glasa“.

Hrvatska se, dodaje se u prilogu RTV-a, ne želi odreći ugleda i slave nenadmašnog pronalazača.

„U Zagrebu je u studenom 2017. otvorena izložba “Nikola Tesla – mind from the future” (Nikola Tesla, um iz budućnosti), koja je koncem svibnja ove godine preseljena u Budimpeštu, grad gdje je mladi stručnjak došao (1881) i nekoliko mjeseci radio u jednoj telefonskoj kompaniji“, navodi se u prilogu, prenosi Hina.

Podijeli objavu