Podijeli objavu

Nekoliko stotina socijalnih radnika obučenih u crninu, koji su se skupili pred zgradom Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, zatražilo je od ministrice Nade Murganić da podnese ostavku i tim činom preuzme odgovornost te iskaže pijetet prema Blaženki Poplašen, socijalnoj radnici iz Đakova koju je korisnik Centra za socijalnu skrb ubio u utorak na njezinom radnom mjestu.

– Napadi na socijalne radnica naša su svakodnevica, no u posljednje su se vrijeme pojačali, a sustav ne nudi nikakav mehanizam zaštite. To se mora promijeniti – rekla je Vesna Kanceljak iz Centra za socijalnu skrb Zagreb, podružnica Trešnjevka.

Socijalni radnici iznijeli su svoje zahtjeve: hitno traže da im se dodijeli status službene osobe, da im se osigura adekvatna fizička zaštita, osobito pri radu na terenu, da se u sustav zaposli još stručnjaka, kojih, prema službenim analizama, nedostaje oko 30 posto, te da se ravnatelji centara biraju po stručnosti, a ne po političkoj liniji, kao što je to sada slučaj.

Ministrica Nada Murganić bila je ispred Ministarstva, ali nije se obratila okupljenima već se spremala na sastanak u Vladu, prenosi Jutarnji.hr.

Prema naputku koji im je dan ranije poslala, centri za socijalnu skrb danas i sutra nisu dužni raditi sa strankama već trebaju postupati samo u hitnim slučajevima. To je izazvalo bijes pojedinih stranaka, koji tjednima čekaju termin, koji im je sada odgođen.

– Strašno je to što se dogodilo u Đakovu, ali ne razumijem kakve to veze ima s mojim terminom kod socijalne radnice u Zagrebu, koji sam zakazao prije skoro mjesec dana. Ovaj naputak stvarno ne razumijem. Neka im ministrica osigura zaštitu, a ne da im savjetuje da ne rade dok se malo ne oporave, a onda ćemo sve po starom – bez ikakve dodatne zaštite – kaže ogorčeni korisnik koji se javio Jutarnjem listu.

 

Podijeli objavu