Podijeli objavu

Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković osuđen je za sudjelovanje u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića.

Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, u Njemačkoj osuđen za sudjelovanje u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića, u četvrtak bi trebao doći na odsluženje kazne u Hrvatsku, kazao je njegov odvjetnik Anto Nobilo.

U izjavi za Hinu Nobilo je rekao kako nema službene potvrde, ali da očekuje da će Perković tokom dana u Hrvatsku stići nekim od redovnih letova iz Muenchena.

Potom će najvjerotanije biti odvezen u zatvor u Remetincu odakle će ga naknadno rasporediti u neku od kaznionica.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u Đurekovićevu ubistvu početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uslov da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Obratili se Evropskom sudu za ljudska prava

Vrhovni sud je 14. maja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u decembru prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru.

Perkovićeva odbrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubistva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina.

Obojica su se nakon njemačke presude obratili i Evropskom sudu za ljudska prava.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu Perkovića i Mustača osudio je u avgustu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubistvo emigranta Đurekovića kojeg su u julu 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu