Podijeli objavu

Vincent Lambert, o čijem se održavanju života deset godina vodila pravna bitka, umro je u četvrtak nakon što su liječnici prekinuli tretman hranjenja i hidratacije, rekla su dva odvjetnika njegove obitelji.

Liječničko osoblje 2.srpnja isključilo je sustav koji je 42-godišnjem Lambertu nadoknađivao hranu i tekućinu i održavao ga na životu nakon kobne motociklističke nesreće 2008. Dugotrajnu pravnu bitku vodili su roditelji koji su htjeli sprječiti doktore da ga isključe sa sustava, prenosi Guardian.

Umro je u četvrtak ujutro u 8.25 sati po lokalnom vremenu, rekli su odvjetnici.

Roditelji su se čak obratili i francuskome predsjedniku Emmanuelu Macronu zamolivši ga za intervenciju kako bi liječnici Lamberta i dalje držali na životu.

U svibnju je predsjednik Emmanuel Macron odbacio pozive na intervenciju, rekavši da je odluka o prekidu liječenja “donesena nakon stalnog dijaloga između njegovih liječnika i njegove supruge, koja je njegov zakonski zastupnik.”

Eutanazija je u Francuskoj ilegalna, no 2016. je uveden zakon koji omogućava terminalno bolesnim pacijentima pravo da ih liječnici stave u trajnu duboku sedaciju (CDS) do smrti. Zakon pravi razliku između eutanazije i CDS-a.

Eutanazija je dopuštena u različitim oblicima u Nizozemskoj, Belgiji, Kolumbiji, Luksemburgu i Kanadi, dok je potpomognuto samoubojstvo – u kojemu liječnik pomaže pacijentu da dokonča svoj život – dopušteno u nekoliko američkih država.

Roditelji su izjavili da će podići tužbe za ubojstvo ako bude Vincentu bude uklonjena skrb i hidratacija, izvijestila je prošlog tjedna Agence France Presse.

Međunarodni odbor za prava osoba s invaliditetom SAD-a zatražio je od francuske vlade da Lamberta ostavi na životu kako bi mogli provesti vlastitu istragu o tome kakva bi trebala biti njegova sudbina, ali je vlada odbila taj zahtjev kao neobvezujući, izvještava France24.

Jean Pailot, odvjetnik Lambertovih roditelja, govoreći u UN-u, rekao je da je ta odluka “apsolutno skandalozna i jasno opravdava našu prisutnost ovdje danas”.

“The Court of Cassation”, jedan od 4 suda u Francuskoj, koji ima nadležnost nad svim građanskim i kaznenim pitanjima u pravosudnom sustavu, te je vrhovni prizivni sud u tim predmetima, odredio je 28. lipnja da niži sud nema zakonsku nadležnost da naloži ponovno priključivanje cijevi za hranjanje.

Francuski je sud prethodno odlučio u korist eutanaziranja Lamberta prošlog mjeseca. On je nakratko uklonjen iz cijevi za hranjenje i hidrataciju 20. svibnja, kada je pravni spor prepušten pariškom žalbenom sudu i bolnici je naloženo da se vrati pružanju potpore za održavanje života.

Viviene Lambert je rekla da je u svibnju, kada je njezin sin saznao za njegovu planiranu smrt “plakao”.

Europski sud za ljudska prava je 2015. odobrio uklanjanje Lambertove podrške životu, tvrdeći u odluci 12-5 da izborom da se zaustavi njegovo intravenozno hranjenje nije prekršen zakon o europskim pravima.

Katolička medicinska etika za liječenje teško oboljelih ili onesposobljenih osoba ne zahtijeva korištenje izvanrednih sredstava za očuvanje života; ali smatra da je ponuda hrane i hidratacije običan standard skrbi.

U zajedničkom priopćenju 21. svibnja kardinal Kevin Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, i nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, rekao je da prekid hrane i hidratacije povlači za sobom “ozbiljno kršenje dostojanstva osobe.”

Hrana i voda, nastavili su oni, predstavljaju oblik esencijalne skrbi i ne obuhvaćaju “nerazumnu terapeutsku tvrdoglavost”.

Papa Franjo govorio je o Lambertovu slučaju tijekom obraćanja povodom molitve Kraljice neba u travnju 2018. godine, navodi Hina. Tražio je molitve za ljude kao što je Lambert, “koji žive, ponekad dugo vremena, u ozbiljnom stanju bolesti, medicinski potpomognuti za svoje osnovne potrebe.”

Podijeli objavu