Podijeli objavu

Na području Višegrada u istočnoj Bosni otkrivena je još jedna masovna grobnica koja bi mogla skrivati tijela Bošnjaka ubijenih na tom području 1992. godine, potvrdilo je u petak iz Tužiteljstvo Bosne i Hercegovini koje je otvorilo istragu i dalo nalog za pretragu terena kako bi se došlo do skrivenih posmrnih ostataka.

“Radi se o vrlo složenom i zahtjevnom procesu ekshumacije, na nepristupačnoj lokaciji”, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH u kojem se dodaje kako je na terenu tužitelj koji koordinira proces raščišćavanja terena i rad timova uključenih u postupka ekshumacije.

Institut za nestale osobe BiH (INO), vladino tijelo zaduženo za potragu za nestalima tijekom rata u toj zemlji od 1991. do 1995., istodobno je objavio kako je informacija o postojanju masovne grobnice dobivena od svjedoka, a ona se nalazi na području Gradine, na kojemu je ranije provedena pretraga, no ništa nije pronađeno.

Ravnatelj INO Amor Mašović kazao je kako je svjedok istražiteljima pokazao novi lokalitet u jednom usjeku koji je bio zatrpan hrpama kamenja. Pretpostavka je kako su vlasti bosanskih Srba neposredno nakon rata pokušali prikriti tragove te grobnice tako što su minirali stijenu koja je bila nad njom.

Tijekom početne pretrage započete u četvrtak pronađeni su dijelovi ljudskog skeleta pa je nakon toga Tužiteljstvo BiH naložilo angažiranje teških strojeva koji sada uklanjaju obrušeno kamenje kako bi se nakon toga mogo početi s iskapanjima, navodi Hina.

Kako pretpostavlja INO grobnica bi mogla skrivati tijela višegradskih Bošnjaka ubijenih 1992., ali i neka tijela žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995.

Na samom početku rata u BiH srpske paravojne snage su nakon okupacije Višegrada protjerale oko 14 tisuća Bošnjaka iz te općine, pri čemu je ubijeno njih više od 1.700, uključujući najmanje stotinu djece i malodobnih osoba.

Podijeli objavu