Podijeli objavu

Svečano otvorenje u Areni započinje u 21.30 sati uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije. Nakon svečanosti otvorenja slijedi tradicionalni vatromet koji simbolično označava početak novog izdanja Pulskog filmskog festivala * Uz brojne dnevne programe i projekcije, prvi festivalski dan 66. Pule zacijelo će obilježiti dugoočekivana premijera filma “General”, redatelja Antuna Vrdoljaka, o životu i značaju za Hrvatsku i hrvatsku povijest generala Ante Gotovine, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi.

Danas počinje 66. Pulski filmski festival, koji će trajati sve do nedjelje, 21. srpnja. Uz brojne dnevne programe i projekcije, prvi festivalski dan zacijelo će obilježiti dugoočekivana premijera filma “General”, redatelja Antuna Vrdoljaka, o životu i značaju za Hrvatsku i hrvatsku povijest generala Ante Gotovine, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi, za čiju je projekciju iznimno velik interes publike još od prvog dana puštanja karata u prodaju.

Nacionalna produkcija

Uoči večernjeg prikazivanja natjecateljskog filma u Areni, ekipa filma “General” bit će prisutna na medijskoj konferenciji otvorenoj za javnost u 11.40 na Giardinima, ispred kina Valli.

“General” je prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazani u Areni, a njima se u Hrvatskom programu i konkurenciji za Zlatne Arene pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske produkcije u Istarskom narodnom kazalištu. Svečano otvorenje započinje u 21.30 uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije. Otvorenju će prisustvovati predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom i održava.

Čast vođenja programa pripala je Dušku Čurliću i Ivanu Vukušiću, a sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac izvest će istarsku i nacionalnu himnu. Na otvaranju će biti uručena i važna festivalska nagrada – Nagrada “Marijan Rotar” koja nosi ime po osnivaču festivala, a ove godine je dodijeljena Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Nakon svečanosti otvorenja slijedi tradicionalni vatromet koji simbolično označava početak novog izdanja Pulskog filmskog festivala.

Festivalski programi danas počinju u 17 sati u kinu Valli, gdje će biti prikazana ljubavna drama “Veliki plavi put” (Italija, Francuska, Njemačka) iz 1957. godine, u režiji Gilla Pontecorva, a glume Yves Montand, Alida Valli, Francisco Rabal, Mario Girotti i Umberto Spadaro.

U programu Eurokratki bit će, od 19.30 sati prikazana norveška drama “Zauvijek djevice”, španjolski film “Sok od lubenice”, francuska drama “Bijeg”, švicarska drama “Tragovi” i španjolska komedija “Jedna noć s Juanom Diegom Bottom”. S početkom u 21 sat u programu Europolis na programu je drama “Djelo bez autora”.

Program Kontrapunkt

Program Kontrapunkt u Istarskom narodnom kazalištu u 16 sati na rasporedu je komedija Ljubomira Kerekeša “Ufuraj se i pukni”, u 17.30 sati komedija Svebora Mihaela Jelića “Zagrebački ekvinocij”, a u 19.15 sati održat će se komedija “Ograda”.

Manjinske koprodukcije u 19.30 sati donose dramu “Reži”, Koste Đorđevića. Svi ovi filmovi bit će održani u INK-u, piše Glas Istre.

Na Portarati od 21.30 sati počinje Studentski program s tri kratka ostvarenja, rumunjskim “Vepar srebrnih krila”, izraelskim “Žudnja” i hrvatskim “Osmijeh”.

Podijeli objavu