Podijeli objavu

Gradska vijećnica Grada Rijeke u četvrtak je bila poprište sukoba mišljenja vijećnika i verbalnog ispada gradonačelnika Vojka Obersnela.

Za vrijeme rasprave o izboru za intendanta HNK u Rijeci Ivana pl. Zajca sve je kulminiralo incidentom koji je zabilježen i na snimci. Na javni natječaj javio se kao jedini kandidat dosadašnji intendant Marin Blažević i Vijeće je glasalo za njegov reizbor. Prije i nakon glasanja rasprava o njegovu radu i reizboru je bila burna.

Nadglasavanje, nesuvisle svađe i nadmudrivanje prerasli su u viku u kojoj je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel u jednom trenutku viknuo vijećnici HDZ-a Ivoni Milinović: “Dajte se koncentrirajte, ili ste opet na visokim štiklama pa to utječe na vaše raspravljanje?!”.

Zar se ovako ponaša gradonačelnik grada koji postaje europska prijestolnica kulture?!

Gepostet von Fiuman.hr am Donnerstag, 11. Juli 2019

Niti nakon toga nisu se stišale strasti u gradskoj vijećnici. Slijedila je rasprava o projektu obnove Palače šećerane i broda Galeb. Ona je potrajala do petka, do ranih jutarnjih sati. Ono što ju je obilježilo, bio je nastavak nadglasavanja i prekid sjednice bez donesenog rješenja.

Ponašanje riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i njegov verbalni napad na HDZ-ovu vijećnicu osudio je HDZ, oporbena stranka u riječkom Gradskom vijeću. Uvrede koje je Obersnel izgovorio na račun njihove vijećnice Ivone Milinović smatraju uvredom za sve žene. Gradonačelnika optužuju za nasilnički verbalni ispad i ističu da se sve pokušalo zataškati.

Priopćenje riječkog HDZ-a prenosimo u cijelosti.

“Hrvatska demokratska zajednica najoštrije osuđuje novi nasilnički verbalni ispad gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela nad vijećnicom HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Rijeke Ivonom Milinović na posljednjoj sjednici. Čak i ako je od SDP-a i Obersnela, previše je!

Sramotnim uvredama koje ne želimo ni ponavljati, gradonačelnik Obersnel ne vrijeđa samo našu kolegicu i vijećnicu Milinović, već sve žene opisujući njih i njihov rad kroz objekt štikle! Dodatnu sramotu nesvakidašnjem događaju pridonio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat koji se ni slovom nije oglasio u priopćenju kojeg je poslao nakon sjednice.

Štoviše, cijeli incident se nastojao zataškati najprizemnijim oblikom cenzure nad građanima Rijeke i javnosti – brisanjem dijelova snimke sjednice i gašenjem mikrofona. Nažalost, na nekulturu Vojka Obersnela građanke i građani Rijeke i šira javnost već je naučena. Fizički nasrtaj i lomljenje kišobrana jednoj gospođi te napad i uvrede na novinare dokazuju da je ovakvo ponašanje gradonačelnika pravilo, a ne iznimka.

Iako je u ovom, još jednom u nizu incidenata Vojka Obersnela, žrtva naša vijećnica Ivona Milinović, prave žrtve su Riječanke i Riječani čiji je grad unazađen katastrofalnim vođenjem grada politikom SDP-a i Vojka Obersnela. Na mnoge od pogubnih odluka upravo je svojim predanim radom ukazivala vijećnica Milinović, u čemu možda i leži motiv ovog osobnog napada na nju. Vjerojatno na ovakav ‘karakter’ misle SDP-ovci i njihov bivši šef i aktualni predsjednički kandidat Zoran Milanović, samoprozvani ‘predsjednik s karakterom’.

Isti onaj Milanović koji je poručio ženama: ‘Izborite se, budite bolje, pametnije, inteligentnije, lukavije i zaboravit će da ste žene’. Europska prijestolnica kulture 2020. godine Rijeka i njezini građani ne zaslužuju za prvog čovjeka grada imati tako nekulturnu osobu”, navodi se u priopćenju HDZ-a Primorsko-goranske županije kojeg potpisuje tajnik Dinko Beaković.

Incident osudile i žene iz SDP-a

Incident u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke osudio je i Socijaldemokratski forum žena. Kako stoji u njihovom priopćenju, osuđuju Obersnelov napad na vijećnicu, verbalnu agresiju i obezvrijeđivanje žena. Navode da ih užasava takvo ponašanje koje svima šalje poruku da ženama nije mjesto u politici.

Reakciju Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a prenosimo u cijelosti.

“Saznavši iz medija za incident koji se dogodio u riječkom gradskom vijeću, prema kojem je gradonačelnik Rijeke neprimjereno reagirao na vijećnicu oporbene stranke, Ivonu Milinović, Socijaldemokratski forum žena ističe kako osuđuje svaku vrstu napada, verbalne agresije i obezvrijeđivanja žena, bez obzira s koje strane političkog spektra dolazilo.

Koliko je nužno djelovati na iskorjenjivanju nasilja svake vrste u obitelji, na radnom ili javnom mjestu, ističemo kako ni politika nije i ne smije biti izuzeta iz toga. Svijet i Hrvatska su se već puno puta osvjedočili koliko su političarke izložene seksističkim komentarima, napadima, pa sve do najekstremnijih i najstrašnijih slučajeva njihova ubojstva. Takva ponašanja, osim što užasavaju, šalju svima i poruku da ženama u politici nije mjesto.

Stoga Forum žena naglašava kolegama, političarima i dužnosnicima da je pristojna komunikacija prema ženama i muškarcima jednako bitna kao i pošten, korektan i marljiv rad. Socijaldemokratski forum žena SDP-a, kao što vam je poznato, nije imao, nema i neće imati dvostruka mjerila u osudi seksizma i iskazivanja rodnih stereotipa, bez obzira o kome se radi, bio to njihov stranački kolega ili bilo tko drugi, kao i što će zastupati prava žrtve napada bez obzira iz koje političke opcije ona dolazi”, piše u priopćenju iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Izvor: Dnevnik.hr

Podijeli objavu