Podijeli objavu

Kineska vlada i kompanije prekinut će poslovanje s američkim tvrtkama koje prodaju oružje Tajvanu, priopćili su u ponedjeljak iz kineskog ministarstva vanjskih poslova te odbili dati detalje o sankcijama koje bi mogle narušiti već loše odnose s Washingtonom.

Kina autonomnu demokratsku državu Tajvan smatra dijelom svojeg teritorija te se nisu odrekli korištenja sile kako bi ponovno dobili kontrolu u toj zemlji. Kina redovito Tajvan naziva svojim naosjetljivijim problemom u odnosima s SAD-om.

Prošlog su tjedna iz Pentagona rekli kako je američki State Department odobrio prodaju oružja koje je Tajvan zatražio, među kojima su tenkovi M1A2T Abrams te 250 projektila Stinger koje proizvodi tvrtka Raytheon.

Kina je u petak priopćila kako će uvesti sankcije za američke tvrtke koje prodaju oružje Tajvanu, no nisu rekli točno kakve.

Posljednji ugovor o prodaji oružja Tajvanu uključuje tenkove, projektile i pripadajuću opremu u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara, prenosi Hina.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je kako je prodaja oružja kršenje međunarodnih zakona te šteti suverenosti i nacionalnoj sigurnosti Kine.

Podijeli objavu