Podijeli objavu

Nakon ostavki Lovre Kuščevića prošli tjedan i ministra Gorana Marića u ponedjeljak, saznajemo da bi još trebali otići ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac i dosad najmlađi ministar u Vladi – Marko Pavić.

Kako saznajemo od izvora bliskih Vladi, njihova imena su bila od početka u igri za rekonstrukciju, a uz njih su trebali otići Kuščević i Marić koji su sami podnijeli ostavke. Sada su ostali njih dvoje za odlazak.

Ministrica Gabrijela Žalac, unatoč povećanju u povlačenju novca EU fondova, nije omiljena u javnosti, a opterećena je aferom s Mercedesom i prometnom nesrećom. S njenim reakcijama u javnosti Plenković nije zadovoljan. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić je uspio progurati važnu mirovinsku reformu. Ali, kako tvrde naši izvori, zbog komunikacije i inzistiranja na radu do 67.godine i uvjeravanja da sindikati neće prikupiti potrebne potpise za referendum, mora napustiti Vladu. Međutim, doznajemo da je za Pavića već isplanirano određeno stranačko mjesto u Bruxellesu. I Žalac i Pavić nemaju političko zaleđe ni izborni legitimitet, odnosno nisu izabrani u Sabor pa ondje ne mogu otići na zastupničku dužnost (za razliku od Kuščevića i Marića).

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je i potpredsjednik Vlade, biran je za potpredsjednika stranke, ali ima i jaku bazu u Virovitičko-podravskoj županiji, upravo zato ostaje dio Vlade.

Tolušić i Kujundžić ostat će u Vladi, a Žalac i Pavić odlaze? 1

Kako saznajemo, iako je i ministar zdravstva Milan Kujundžić bio na listi, na kraju bi i on trebao ostati u Vladi. Osim što je on desnija struja u HDZ-u i ima izborni legitimitet, u HDZ-u baš i nema jakih dobrovoljaca koji bi u zadnjoj godini mandata preuzeli dugovima opterećeni resor u kojem nisu provedene reforme.

No, naš sugovornik je to rekao prije nego je Nacional objavio naslovnicu novog broja u kojoj se izravno optužuje Kujundžić da je lažiranom studijom pokušao opravdati nabavu skupe opreme. Svaka nova informacija o njemu mogla bi biti presudna za funkciju, prenosi 24 sata.hr.

Podijeli objavu