Podijeli objavu

Bivši peruanski predsjednik Alejandro Toledo (2001. – 2006.) kojeg Lima optužuje za korupciju u aferi Odebrecht i želi da ga Sjedinjene Države, gdje boravi, izruče, uhićen je u utorak, priopćilo je peruansko državno odvjetništvo.

“Ministarstvo pravosuđa obavještava preko svog odjela za međunarodnu pravnu suradnju da je bivši predsjednik Alejandro Toledo Manrique uhićen jutros radi izručenja iz SAD-a”, piše u objavi ministarstva pravosuđa na Twitteru.

“Bivši predsjednik se prvi put pojavio pred sjevernoameričkim sudom u okviru postupka radi njegova izručenja”, dodaje ta ustanova.

Peru je u svibnju 2018. uputio SAD-u zahtjev za izručenje 73-godišnjeg Toleda pod sumnjom da je od brazilske građevinske tvrtke Odebrecht primio mito u iznosu 20 milijuna dolara, što je u središtu velikog skandala u peruanskoj i latinoameričkoj političkoj klasi.

“Uhićenje ne znači da je njegovo izručenje odobreno. Ono je početak postupka koji je u nadležnosti SAD-a”, rekao je peruanskim novinarima Heriberto Benitez, Toledov odvjetnik.

Odebrecht je tijekom više od deset godina potrošio 788 milijuna dolara u desetak latinoameričkih zemalja kako bi dobio poslovne ugovore, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa, prenosi Dnevnik.ba. Tvrtka je priznala da je u Peruu od 2005. do 2014. isplatila 29 milijuna dolara mita.

Podijeli objavu