Podijeli objavu
PEKING – Američki zastupnici, koji su predstavili novi zakon protiv telekomunikacijske kompanije Huawei, imaju “zlokobne” namjere ograničiti razvoj drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, navodi kineska vlada.

Pojedini američki senatori izrazili su predrasude prema Kini, rekao je u srijedu na konferenciji za medije glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

“Otkrili su svoje zlokobne namjere za ograničavanje razvoja Kine i narušavanje odnosa s SAD-om”, izjavio je.

Kina tvrdi kako “neopravdane” sankcije Huaweiju štete globalnom opskrbnom lancu i interesima američkih kompanija.

Do ovih komentara dolazi samo dan nakon što su američki zastupnici predstavili zakon kojim bi Bijeloj kući zabranili skidanje Huaweija s crne liste bez odobrenja Kongresa.

Prijedlog zakona, nazvan Zakonom za obranu buduće američke 5G mreže, u Senatu su predstavili članovi obje stranke i do njega dolazi nedugo nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu u lipnju na sastanku G20 ponudio neke olakšice za Huawei.

Američko ministarstvo trgovine u svibnju je stavilo Huawei na crnu listu, no Trump je rekao da će napraviti izuzetke za neke američke tvrtke koje posluju s Huaweijem u onim pitanjima ne utječu na nacionalnu sigurnost.

Sličan zakon predstavljen je i u Zastupničkom domu ovog tjedna.

SAD optužuje Huawei za potporu kineskoj vladi u špijuniranju te su od zapadnih saveznika zatražili da ne koriste njihove proizvode, navodi SEEbiz.eu.

Kinska kompanija postala je sastavni dio trgovinskog rata između Kine i SAD-a, iako su se odnosi djelomično poboljšali nakon sastanka G20 u Japanu gdje su obje strane odlučila nastaviti pregovore.

Podijeli objavu