Podijeli objavu

Dvadesetogodišnji Bugarin, zaposlenik tvrtke za kibernetičku sigurnost, uhićen je pod sumnjom da je umiješan u hakerski napad na poreznu upravu u kojemu su ukradeni osobni i financijski podaci milijuna poreznih obveznika, objavilo je bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Muškarac koji radi za tvrtku koja se bavi zaštitom IT sustava od proboja, uhićen je u utorak poslijepodne, rekao je Javor Kolev, čelnik policijskog odjela za kibernetičku sigurnost.

Ministar financija Vladislav Goranov ispričao se građanima zbog napada na servere porezne uprave NRA. Rekao je da je istraga još uvijek u tijeku te da policija istražuje mogućnost umiješanosti i drugih osoba.

Policijski časnici zaplijenili su laptop i ostale uređaje iz ureda osumnjičenog zaposlenika te iz njegove kuće u Sofiji na kojima su pronašli šifrirane podatke, dodao je Kolev.

– Priveli smo osumnjičenog. Njegov posao je bilo testiranje računalnih sustava i mreža kako bi se spriječili napadi – rekao je Kolev za televiziju bTV.

Hakerski napad na poreznu upravu dogodio se krajem lipnja te je njime pogođeno oko 3 posto baze podataka, kazali su dužnosnici. Osoba koja je ustvrdila da je ruski haker kontaktirala je lokalne medije u ponedjeljak navečer nudeći pristup ukradenim podacima, prenosi HRT.hr.

Podijeli objavu