Podijeli objavu

Nitko ne zna tko bi mogli biti hrvatski kandidati za povjerenika u Europskoj komisiji, piše u četvrtak Jutarnji list, ističući da premijer Andrej Plenković ima dva dana da izabere kandidata koji će u Komisiji naslijediti Nevena Mimicu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen traži od vlada da joj dostave dva imena, kandidata i kandidatkinje, a navodno bi ih već za nekoliko dana željela imati na stolu, navodi dnevnik.

Sugovornik Jutarnjeg lista iz vrha HDZ-a s bogatim diplomatskim iskustvom kaže da Plenković mora prvo riješiti Vladu, ali ne smije zapostaviti ni pitanje povjerenika.

Iz razgovora s više osoba upućenih u ove teme, ali i prilike u HDZ-u, proizlazi da Plenković nema na raspolaganju previše kvalitetnih kandidata koji bi nakon SDP-ovca Nevena Mimice mogli postati članovi Europske komisije, a kao osobe koje su kompetentne za tu dužnost spominjali su se ministar financija Zdravko Marić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica, piše dnevnik.

Drugo važno pitanje koje tek treba riješiti odnosi se na resor koji će naš povjerenik pokrivati.

Neimenovani HDZ-ovci koji su govorili za Jutarnji list smatraju da smo sada u boljoj poziciji nego prije pet godina kada je Mimica poslan za povjerenika i to zbog Plenkovićeve uloge u pregovorima pri određivanju novog predsjednika(ce) Komisije.

AUTOR:

Podijeli objavu