Podijeli objavu

Novi ministri imali su manjih problema sa sukobom interesa

Nakon rekonstrukcije Vlade otišlo je nekoliko ministara poput Lovre Kuščevića koji su teško objašnjavali kako su stekli svoju imovinu. No, dvoje novih budućih ministara također je imalo problema sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković je suprotno zakonu imala dvije pozicije, a novi ministar mirovinskog sustava Josip Aladrović nije na vrijeme unio suprugin automobil u imovinsku karticu.

Vučković je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesu prije šest godina kaznilo s 4.000 kuna. Naime, bila je  zamjenica župana Dubrovačko – neretvanske županije, a istovremeno je bila u Nadzornom odboru tvrtke Komunalno održavanje iz Ploča kojem su vlasnik Grad Ploče, piše 24 sata. Tada je u svom očitovanju istaknula kako nije primala naknadu za obavljanje druge funkcije, da je nakon pravnog tumačenja dala ostavku, a da je imenovana nakon što joj je pravna služba dala tumačenje da može biti u Nadzornom odboru, ali se zakon u međuvremenu promijenio.

Zaboravio unijeti auto u imovinsku karticu

No, čini se kako je Vučković naučila lekciju, pa je od tada više puta za mišljenje pitala Povjerenstvo. Primjerice, 2016. godine pitala je može li njen suprug napredovati u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Navela je da joj suprug koji je viši inspektor godinama odbija napredovanje da je se ne bi povezalo s tim da je ona HDZ-ova dužnosnica. Dobila je pozitivno mišljenje, uz uvjet da joj muž ispunjava sve propisane uvjete za napredovanje.

Novi ministar mirovinskog sustava Aladrović trenutno je šef Zavoda za mirovinsko osiguranje, a lani nije prijavio promjenu u imovini. Njegova supruga je kupila auto Smart za 6.000 eura, a on to nije prijavio u imovinskoj kartici. Ispričao se, unio auto u karticu, ali postupak je ipak pokrenut.

Buduća ministrica socijalne politike i demografije Vesna Bedeković napravila je manju grešku u imovinskoj kartici. Naime, vrijednost Mazde CX3 iz 2018. procijenila je na 15.300 kuna. Za pretpostaviti je kako je zaboravila jednu nulu ili pobrkala valute.

Podijeli objavu