Podijeli objavu

Supermarketi su nemoćni u pravnoj obrani od kradljivaca, jer je riječ o manjim krađama

Ako u zadnje vrijeme imate teškoća s pronalaskom viskija Jack Daniel’s na policama trgovina, za to postoji opravdan razlog i nema veze s masovnom potražnjom i kupnjom, kao ni s nestašicom popularnoga žestokog pića.

Kradu pa prodaju na crno

Kako doznaje Kult plave kamenice, Jack Daniel’s i druge uvozne žestice ponajviše su na meti kradljivaca u Hrvatskoj. “Jack sve rjeđe stavljamo na police jer ga se masovno krade. Jack Daniel’s je viski koji je najpopularniji među kradljivcima u trgovinama. Kradljivci ga onda prodaju na crno, u susjednom kafiću u pola cijene ili negdje na ulici. Sve se teže štititi od takvih krađa”, objasnio je član uprave jednoga velikog trgovačkog lanca u razgovoru za spomenuti portal.

Trgovci smatraju da većinu krađa čine ljudi koji ne kradu zato što nemaju za hranu, nego je riječ o sustavnom kriminalu, s obzirom na to da ukradeni proizvodi često završavaju na obližnjim tržnicama, gdje se prodaju po smiješnim cijenama.

 

TRGOVCI OČAJNI, POLICIJA SLIJEŽE RAMENIMA: Ovih šest proizvoda lopovi najviše pustoše s polica hrvatskih trgovina 1

 

Policija odbija intervenirati

Supermarketi su nemoćni u pravnoj obrani od kradljivaca, jer je riječ o manjim krađama. Ako je vrijednost ukradene robe manja od tisuću kuna, čak i ako uhvate kradljivce, supermarketima ne vrijedi zvati policiju, piše Kult plave kamenice.

Krađe se zato pokušavaju spriječiti isticanjem videonadzora u trgovinama, pojačanom edukacijom osoblja kako bi uočavalo i sprječavalo “shoplifting”, angažiranjem zaštitara te elektroničkom zaštitom skupljih proizvoda. Nažalost, ni to pretjerano ne obeshrabruje lopove, što svakako dokazuje da je riječ o ozbiljnom problemu.

TRGOVCI OČAJNI, POLICIJA SLIJEŽE RAMENIMA: Ovih šest proizvoda lopovi najviše pustoše s polica hrvatskih trgovina 2

Neslužbeni popis artikala koji se najviše kradu

  • Argeta paštete
  • Cedevita
  • Jack Daniel’s i druga masovno popularna uvozna žestoka pića
  • Nivea krema za ruke
  • Nutella
  • Rio Mare tuna u konzervama

Svi navedeni proizvodi masovno se prodaju na domaćim tržnicama, što upućuje na to da je u Hrvatskoj na djelu još jedan segment crno-sive ekonomije, kojem policija ni ne pokušava stati na kraj.

Podijeli objavu