Podijeli objavu

Prvih desetak dana srpnja u Opatiji uvijek imamo »rupu« i zato bi možda bilo potrebno u tom periodu organizirati dobru manifestaciju koja će biti razlog dolaska – kaže Dean Luksetić

OPATIJA – Katastrofalna, duplo lošija u odnosu na lanjsku, daleko od one kakva bi trebala biti – samo su neke od izjava opatijskih turističkih djelatnika kojima su opisali ovu ljetnu turističku sezonu. Apsolutno svi, od privatnih iznajmljivača, ugostitelja, prodavača izleta, do brodara, tvrde da je ljeto u Opatiji za zaborav, a tinja još samo nada da će kraj srpnja i kolovoz popraviti turističku sliku na Opatijskoj rivijeri. Kao razloge lošije turističke sezone navode lošije vremenske prilike, visoke cijene smještaja i usluga, slabiju platežnu moć turista, nedostatak turističkih manifestacija koje bi privukle goste, a tek poneki smatraju kako je razlog manjeg broja gostiju povratak Turske i Grčke na turističku kartu Mediterana.

– Sezona je generalno lošija. Zapravo puno lošija od lanjske. U svibnju je padala kiša, u lipnju je jednostavno bilo manje prometa, a u srpnju se Opatija počela buditi tek sada. Sve to daleko je od onoga što bi trebalo biti. Gosti tvrde da smo preskupi, cjenkaju se za izlete. Drugim riječima, to više nisu oni kvalitetni gosti na koje smo navikli. Sada trenutačno imamo »poplavu« Mađara, Poljaka i Čeha. Nemam ništa protiv njih, ali kroz jednu anegdotu od neki dan reći ću vam o kakvim se gostima radi.

Benzin iz kanistra

Na opatijskom mulu Mađar je iz kanistra lijevao benzin u svoj auto. U razgovoru s njim saznao sam da je benzin kupio u Sloveniji gdje je nešto jeftiniji, pa ga u kanistrima vozi u autu. Mađari u Opatiju stižu na jednodnevne izlete koji se u njihovim agencijama prodaju za 50 eura. U marketima kupuju hranu, u parku rade sendviče i piju vino. Opatija je izgubila image koji je imala, a razlog takve situacije prije svega je loša politika koju vode ljudi u turističkoj zajednici. Ako stvaramo destinaciju, onda bi se trebali dogovoriti što radimo i kamo idemo. Ovako u srpnju imamo zatvorene »škure« na prozorima opatijskih hotela. U Opatiji nema zabave, prošećete li gradom navečer – on je prazan. RetrOpatija je napunila grad, ali grad je bio pun naših, domaćih ljudi, ne gostiju. Mi moramo donijeti odluku želimo li spavaonicu za umirovljenike ili ćemo pronaći model kako »oživiti« destinaciju. Osobe koje imaju novca, ovdje nemaju što raditi. Kažu mi, jedan dan odemo na večeru, ručak, drugi dan na izlet brodom ili gliserom, i što poslije – komentar je turističkog djelatnika, prodavača brodskih izleta iz agencije Contessa Tours.

Foto Marin Aničić

Da je turistička sezona znatno lošija od lanjske, potvrdio je i Kristijan Ružić iz Opatija Chartera koji u opatijskoj luci daje u najam gliser.

– Sezona je katastrofalna. Puno je manje upita, rezervacija je 90 posto manje. Sve je »last minute« i svi traže popuste, no ne mogu reći za goste koje imam da su loši. S druge strane, nama obrtnicima troškovi stalno rastu, u odnosu na lani porasli su troškovi držanja plovila, a još uvijek su uvjeti loši. Kada bura puše, nemamo mjesto priveza – rekao je Ružić.

Nema lake zarade

Srpanjska »rupa« u Opatiji, kažu turistički djelatnici, već godinama traje od 1. do 15. srpnja pa ih trenutačna turistička slika ne zabrinjava previše. Smatraju da je to period kada bi Opatija trebala ponuditi neke sadržaje i događanja koji će privući goste, međutim, to se ne događa.

U Opatiji priznali ono o čemu se još ne govori glasno: 'Sezona je katastrofa, duplo lošija nego lani' 1

– Prvih desetak dana srpnja u Opatiji uvijek imamo »rupu« i zato bi možda bilo potrebno u tom periodu organizirati dobru manifestaciju koja će biti razlog dolaska u destinaciju. Do unazad dva dana stvarno se osjetio pad prometa, no veći je problem što smo ove godine imali slab uvod u sezonu. Svibanj i lipanj bili su jako loši, tek krajem lipnja, kada su bili praznici, smo nešto bolje radili. Kiša i vremenske neprilike u svibnju definitivno su utjecale na cjelokupan dojam ljeta. Mislim da gosti prate vremensku prognozu i u posljednji čas, ovisno o vremenu, odlučuju se za dolazak. Vremenske prilike nisu nam naklonjene, što se posebno odražava na nas koji poslujemo na plaži, a čini mi se da je to i razlog manjeg broja individualnih gostiju – rekao je Dean Luksetić, ugostitelj na opatijskom dječjem kupalištu Tomaševac.

Velimir Beatović, mornar s izletničkog broda »Vir« koji vozi na relaciji između Voloskog i otoka Cresa i Krka, a koji već približno pola stoljeća radi u turizmu, tvrdi kako je sezona »duplo« lošija od lanjske. Gosti koji dolaze nemaju novca, cjenkaju se za izlete, otkrio je opatijski mornar, time dajući do znanja da u turizmu više nema ni brze, ni lake zarade.

Podijeli objavu