Podijeli objavu

ZAGREB Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu navečer da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a te predstavnici svih stranaka u koalicijskoj većini podržali njegov prijedlog rekonstrukcije Vlade te je javnosti otkrio imena novih ministara koje će Saboru predstaviti u petak.

Za nove potpredsjednike Vlade Saboru će predložiti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra financija Zdravka Marića, koji će biti zadužen za gospodarstvo.

Novi ministar vanjskih i europskih poslova bit će veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman, dugogodišnji diplomat. Nova ministrica poljoprivrede bit će državna tajnica u tom Ministarstvu Marija Vučković.

Novi ministar rada i mirovinskog sustava bit će Josip Alardović, trenutno ravnatelj HZMO-a, a kako je prošlog tjedna najavio, Ivan Malenica postat će novi ministar uprave.

Nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će Vesna Bedeković, saborska zastupnica, koja je bila dekanica Veleučilišta u Virovitici.

Novi ministar državne imovine postaje ekonomist Mario Banožić, a dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić preuzima funkciju ministra regionalnog razvoja i europskih fondova.

Potreseni ministri

Premijer Plenković zahvalio se dosadašnjim ministrima, Mariji Pejčinović Burić, Tomislavu Tolušiću, Nadi Murganić, Gabrijeli Žalac, Lovri Kuščeviću i Goranu Mariću.

Smijenjeni ministri Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Nada Murganić izgledali su potreseno nakon što su saznali o svojoj smjeni.

Gabrijela Žalac je nakon sastanka samo uznemireno prošla pokraj novinara bez komentara o svojoj smjeni. Kako 24 sata saznaju od jednog HDZ-ovca, Žalac je bila jako ljuta.

– Rekla je da se osjeća kao silovana žena, ostavljena u blatu, kaže izvor 24 sata.

Nada Murganić je nakon sjednice izašla vidno potresena i obratila se novinarima. Istaknula je da je vrijeme da ministarstvo dođu neka nova rješenja.

– Ja sam uvijek isticala sam dio sustava. I jesam, ja sam socijalna radnica. Sve što su moji kolege govorili mi je itekako poznato. Došla sam u Vladu s ciljem da ministar potiče djelatnost i proživio rad sa strankama, s onima koji su najsiromašniji i s onima koji su bili opterećeni. Sustav se može popraviti, ostavili smo dobre temelje, rekla je Murganić.

Tomislav Tolušić poručio je da je politika uvijek umijeće mogućeg. Nije ga, kaže, iznenadila odluka premijera.

Napravili smo puno toga u Ministarstvu poljoprivrede, moja će nasljednica nastaviti isto, možda još i bolje – komentirao je smijenjeni ministar Tomislav Tolušić na izlasku iz središnjice stranke.

Novi državni tajnici

Sutra će Vlada imenovati i troje novih državnih tajnika, pa će dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac biti nova državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a njezinu funkciju u Ministarstvu prometa preuzet će Josip Bilaver. Saborska zastupnica Sanja Putica postat će državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja i bit će zadužena za EU politiku.

Predloženi ministri bit će predstavljeni Saboru u petak, najavio je Plenković.

Premijer Plenković rekao je da je riječ o većoj rekonstrukciji, pojasnivši kako je uobičajeno je da se krajem treće godine i početkom četvrte godine mandata Vlade naprave određene promjene koje će omogućiti Vladi da bez bilo kakvih opterećenja nastavi s provedbom programa Vlade, brojnim aktivnostima koje se odnose na rast gospodarstva, jačanje solidarnosti u hrvatskom društvu na smanjivanje polariziranosti i tenzija u društvu te u konačnici da ostvare ono za što su dobili povjerenje na izborima.

Autor: HINA

Podijeli objavu