Podijeli objavu

Neimenovani izvor Mirrora ustvrdio je kako bi Rusija mogla biti umiješana u iransku zapljenu tankera

Nakon što je Iran objavio i video snimku marinaca koji su zauzeli tanker pod britanskom zastavom u akciji nakon koje su dramatično eskalirale napetosti između iranskog režima s jedne strane, te Velike Britanije i njezinih saveznika s druge strane, čini se kako se situacija neće tako skoro smiriti.

Britanske obaveštajne službe MI-6 i GCHQ sada istražuju je li Rusija umiješana u iransku zapljenu tankera ‘Stena Impero’, tvrdi britanski Mirror.

Naime, navodno postoji osnovana sumnja da se britanski tanker našao u iranskim vodama zbog lažnih GPS koordinata, koje je iranska obavještajna služba mogla poslati uz pomoć ruske špijunske tehnologije.

Prema pisanju Mirrora, navodno je prema tankeru krenula i pomoć, ali su zakasnili 10-ak minuta. Tada se “Stena Impero” već nalazio u omanskim vodama te je bio “usmjeren” prema vodama Irana.

“Rusija posjeduje tehnologiju koja može falsificirati GPS-a te je ona mogla pomoći Iranu”, kazao je za Mirror neimenovani izvor, koji tvrdi i da je ruska obavještajna služba vrlo blisko surađivala s Iranskim Čuvarima revolucije u Siriji “štiteći i promovirajući svoje interese”.

EKSPLOZIVNA TVRDNJA BRITANSKOG TABLOIDA: MI6 istražuje povezanost Putina sa zapljenom tankera, ‘usmjerila’ ga je ruska špijunska tehnologija 1
Vladimir Putin/Profimedia

Isto tako, navode kako je uplitanje Rusije moguće samo uz osobno odobrenje predsjednika Rusije – Vladimira Putina.

‘Neprijateljski čin’

Podsjetimo, zapljena tankere uslijedila je nakon tjedana prijetnji Teherana odmazdom zbog britanske zapljene iranskog tankera Grace 1 u blizini Gibraltara pod sumnjom da krši sankcije EU-a Siriji.

“Okrutna Velika Britanija izvodi gusarske akcije i krade nam brod dajući toj krađi izgled zakonitosti”, kazao je tek nedavno vrhovni iranski vođa Ali Hamnej i tako najavio odmazdu.

EKSPLOZIVNA TVRDNJA BRITANSKOG TABLOIDA: MI6 istražuje povezanost Putina sa zapljenom tankera, ‘usmjerila’ ga je ruska špijunska tehnologija 2
Ayatollah Ali Khamenei/ProfimediaFoto: profimedia

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt smatra kako iranska akcija “postavlja vrlo ozbiljna pitanja o sigurnosti britanskog transporta i doista međunarodnog transporta u Hormuškom tjesnacu”.

I britanska ministrica obrane Penny Mourdant, zgrožena je incidentom te ga je nazvalaneprijateljskim činom, a u pismu Vijeću sigurnosti UN-a i glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu London je ustvrdio da su brodu iranske snage prišle dok je bio u teritorijalnim vodama Omana te da je njihova akcija bila “nezakonita intervencija”.

Sigurna sva 23 člana posade

Iz tvrtke Stena Bulk sa sjedištem u Švedskoj, u čijem je vlasništvu tanker, rekli su u subotu da će poslati službeni zahtjev za posjet posadi iz Indije, Latvije, Filipina i Rusije, za koju je potvrđeno, od strane šefa lučke uprave, u provinciji Hormuzgan, da su sva 23 člana posade sigurna.

“Sva 23 člana posade broda su sigurna i dobrog zdravlja u luci Bandar Abas”, rekao je Alahmorad Afifipur.

Britanija, potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. planira nametnuti sankcije Iranu kao posljedicu zapljene tankera, objavio je u subotu Daily Telegraph.

 

Podijeli objavu