Podijeli objavu

Svjetsko tržište dronova za civilne namjene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručit će se u sljedećih deset godina, na 14,3 milijarde dolara, rezultati su objavljenog istraživanja, ali američki dužnosnici upozoravaju na sigurnosne rizike.
Procjenjuje se da će tržište u ovoj, 2019. godini dosegnuti vrijednost od 4,9 milijardi dolara, a u idućim godinama poduprijet će ga postupno otvaranje američkog zračnog prostora te pojačana upotreba u komercijalnim industrijama, navodi se u studiji kompanije za analize u zrakoplovstvu Teal Group.
Objava izvješća vremenski se poklopila s pojačanim bojaznima američkih vlasti i kompanija za sigurnost jer bi Peking preko bespilotnih letjelica, proizvedenih u Kini, mogao doći do osjetljivih podataka i snimki. Kineski proizvođači opskrbljuju tri četvrtine svjetskog komercijalnog i potrošačkog tržišta, izjavio je autor studije Phil Finnegan iz Teal Grupa. U svibnju je američko ministarstvo domovinske sigurnosti upozorilo domaće kompanije da su bespilotne letjelice proizvedene u Kini rizik za njihove podatke, prema bilješci koju je analizirao Reuters.
Kineski proizvođač bespilotnih letjelica DJI, koji je u središtu kritika, nazvao je sigurnosne bojazni “lažnim” i “pogrešnim”.
DJI-ovi klijenti imaju “potpunu“ kontrolu nad svojim podacima, naglasio je glasnogovornik kompanije Michael Oldenburg u telefonskom razgovoru. Vodeći su tržišni segment za bespilotne letjelice, pokazuje studija, inspekcije u industriji, najviše u građevinarstvu, energetici i rudarstvu. U tim se sektorima bespilotne letjelice koriste, između ostalog, za snimanje pogona, rudnika i dalekovoda. Na drugom je mjestu poljoprivreda, gdje se letjelice koriste za prskanje usjeva i analizu polja.
Američka je vojska u 2017. prestala koristiti DJI-ove dronove. Senatska verzija zakona o dozvoli korištenja u nacionalnoj obrani sadrži odredbu kojom se ministarstvu obrane zabranjuje korištenje kineskih bespilotnih letjelica.
Cape, kalifornijska tvrtka koja prodaje softver za dronove sigurnosnim agencijama, objavila je u srijedu da će “obustaviti sve oblike integracije” s DJI-om i drugim kineskim proizvođačima dronova. 

Podijeli objavu