Podijeli objavu

Dubravka Šuica je nedavno izabrana za potpredsjednicu Kluba zastupnika Europske pučke stranke u parlamentu, ima dovoljno međunarodnog političkog iskustva i dobre veze u europskoj politici

ZAGREB – Danas istječe rok koji je nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dala za dostavu kandidata za povjerenike Europske komisije kako bi do 31. kolovoza imala cjelokupan tim europske vlade. Većina zemalja već je dostavila svoje prijedloge, a kod nas je gotovo po običaju sve u zadnji čas.

Po drugi put izabrana HDZ-ova članica Europskog parlamenta Dubravka Šuica najizglednija je hrvatska kandidatkinja za dužnost jedne od 27 povjerenica EK-a. Von der Leyen tražila je da joj zemlje članice dostave po dva imena kako bi bio mogući širi izbor, ali sve su zemlje dosad poslale samo jednog kandidata/kinju na kojem inzistiraju, mnoge od njih i prije njezinog apela. Jednu kandidatkinju poslat će i Plenković, odnosno hrvatska vlada.

Rodni balans

Ursula von der Leyen počela je razgovore sa šefovima država o resorima koje bi dobili pojedini povjerenici. Nova predsjednica željela bi da u Komisiji bude paritetan odnos žena i muškaraca povjerenika. Na konferenciji za novinare koju je održala poslije svog izbora u Parlamentu u Strasbourgu, ona je izričito to naglasila. No kako sada stvari stoje to će se teško ostvariti jer je zasad predloženo 10 muškaraca i pet žena. Mnogi kandidati za Komisiju poslani su i prije apela za rodni balans, a Slovenija, Austrija i Grčka su svoje kandidate poslale poslije toga, no svejedno po jednog kandidata i to muškarca.

Rodni balans bit će ostvaren na potpredsjedničkim mjestima jer će te dužnosti, prema postignutom dogovoru obavljati danska liberalka Margrethe Vestager, koja je dosad bila povjerenica za tržišno natjecanje i nizozemski socijalist Frans Timmermans koji je bio povjerenik za bolju regulaciju i vladavinu prava.
Austrija, Irska, Latvija i Slovačka odlučile su zadržati sadašnje povjerenike – Johannesa Hahna, Phila Hogana, Vladisa Dombroviskisa i Maroša Šefčoviča. I Bugarska želi zadržati svoju povjerenicu Maruyu Gabriel, a Slovenija je predložila dosadašnjeg veleposlanika u EU-u Janeza Lenarčića.

Ženske povjerenice kandidirale su Estonija i Finska, a očekuje se da će to učiniti i Poljska, Rumunjska, Francuska, Češka i Švedska.

I u tom rodno paritetnom pogledu bi prijedlog za Dubravku Šuicu bio dobrodošao. Šuica je nedavno izabrana za potpredsjednicu Kluba zastupnika Europske pučke stranke u parlamentu, ima dovoljno međunarodnog političkog iskustva i dobre veze u europskoj politici

Ministarski resor

Svjesna toga da su zemlje srednje i istočne Europe ostale bez čelnih pozicija nakon podjele kadrovskih karata u EK-u, Europskom vijeću i Parlamentu, Ursula von der Leyen je nakon izbora kazala kako zemljama srednje i istočne Europe trebaju pripasti jaka povjerenstva unutar Komisije kako bi se pokazalo da ti dijelovi Europske unije nisu marginalizirani.

U HDZ- u i u Vladi očekuju da bi u pregovorima Hrvatska i hrvatska povjerenica mogle dobiti značajan ‘ministarski’ resor, možda poput onog za regionalnu politiku.
Još do prije tjedan ili dva šuškalo se da bi u Bruxelles mogli Davor Božinović ili Zdravko Marić, no nakon što su oni u petak unaprijeđeni u potpredsjednike Vlade jasno je da neće napuštati te pozicije.

Dužnost hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji trenutačno obavlja Neven Mimica kojeg je u EK kandidirala vlada Zorana Milanovića, a obavlja posao u resoru međunarodne suradnje i razvoja. Odlaskom Dubravke Šuice u EK, otvorilo bi se slobodno mjesto u Europskom parlamentu za Sunčanu Glavak koja je bila na petom mjestu HDZ-ove liste na europskim izborima.

Plaća povjerenika 20 tisuća eura

Procedura sastavljanje Europske komisije je duga. Nakon što krajem kolovoza Ursula von der Leyen bude imala utvrđeni popis svih članova Komisije, u rujnu bi kandidati za povjerenike EK-a prošli kroz saslušanja pred odborima Europskog parlamenta. Od 22. do 24. listopada glasat će se u EP-u o prihvaćanju cijele Komisije. Posljednjeg dana listopada Jean Claude Juncker i njegova Komisija trebali bi otići a od 1. studenog počinje s radom novi EK.

Plaća povjerenice/ka je oko 20 tisuća eura, plaća predsjednice Komisije 28 tisuća, a potpredsjednika 23 tisuće eura.

novilist

Podijeli objavu