Podijeli objavu

Potporom čak 82 zastupnika rekonstrukciji Vlade premijer Andrej Plenković pokazao je da je njegova većina i dalje neupitna. No, samo dan kasnije iz HDZ-a stižu vijesti o okrupnjavanju njegovih potencijalnih izazivača na unutarstranačkim izborima.

Govori se o pregovorima između Davora Ive Stiera i Domagoja Ivana Miloševića, koji bi onda zajedno krenuli i u privlačenje, uvjetno rečeno, treće struje, nakon što se kao Plenkovićev izazivač pojavio i Miro Kovač.

Ovakva unutarstranačka okrupnjavanja njegovih protivnika dodatno bi mogla oslabiti ionako politički načetog Plenkovića pa se postavlja pitanje hoće li se i kako previranja u HDZ-u odraziti na odnose u vladajućoj koaliciji koji su daleko od idiličnih, unatoč činjenici da se većina u Saboru još drži na okupu, piše Večernji list.

Iz Plenkovićeva kruga poručuju, međutim, da se ne boje da bi okupljanje stranačkih nezadovoljnika moglo ozbiljno poljuljati Plenkovića. Uvjereni su da ova skupina nema liderski potencijal, ali i da će ih u planovima za preuzimanje stranke omesti niz okolnosti na koje nisu računali.

Plenkovićevi suradnici tumače da je manjak liderskog potencijala vidljiv već iz činjenice da Kovač nije uspio u namjeri da se nametne kao ozbiljan izazivač predsjedniku stranke, iako je za to iskoristio prigodu kada se glasovalo o rekonstrukciji Vlade i kada je, već zbog te činjenice, imao punu pozornost medija.

– Očito je da njega nitko ne vidi tamo gdje bi on sebe želio vidjeti – kaže sugovornik Večernjeg lista. Upozorava i da ljudi koji razgovaraju o suradnji na rušenju Plenkovića nisu istomišljenici, nego se okrupnjavaju isključivo zbog procjene da nitko individualno ne može dobiti potrebnu podršku.

– Plenkoviću nije trebala nikakva skupina kada je dolazio na čelo HDZ-a. Relevantno je bilo isključivo to što je on bio lider koji je mogao složiti koaliciju, a pitanje je kakav to koalicijski potencijal imaju Stier, Milošević i Kovač – tumači sugovornik lista.

Podijeli objavu