Podijeli objavu

U Sarajevu su potpisana Načela za osnivanje vlasti na razini Bosne i Hercegovine. Sastanak održan u tajnosti u Sarajevu, između predstavnika HDZ-a BiH, SDA BiH i SNSD-a, urodio je plodom. 

Sporazum će rezultirati novim Vijećem ministara u rujnu (najkasnije 30 dana od potpisivanja današnjega Sporazuma).

Sastanak je organizirao šef izaslanstva Europske komisije u Bosni i Hercegovini Lars Wigemark. 

Predstavnici hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini ne kriju svoje zadovoljstvo u vezi s postignutim rješenjem. Time je, tvrde iz HDZ-a BiH, deblokirana uspostava novoga Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

– Prijeporna točka između predstavnika bošnjačkoga i srpskog naroda – godišnji plan za NATO u sklopu MAP-a, regulirana je na prihvatljiv način za obje strane u sporu, kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u administrativnom središtu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Dodik je pojasnio da niti jedna Odluka koja se donese na razini BiH, a tiče se NATO-a, neće prejudicirati članstvo te države u Sjevernoatlantskom vojnom savezu.

Srpski član Predsjedništva BiH još jedan put istaknuo je potrebu što žurnijeg priključenja BiH Europskoj uniji, ali i naglasio da su se politički lideri usuglasili kako je osnovni preduvjet za to gašenje Ureda visokoga predstavnika u BiH (OHR-a), prenosi Hrt.hr.

Iz SDA BiH još nema nikakvoga očitovanja o postignutom Sporazumu. Ukoliko ne dođe do provedbe danas potpisanog Sporazuma u predviđenim rokovima, Milorad Dodik najavljuje potpunu blokadu svih institucija u Bosni i Hercegovini.

Podijeli objavu

Odgovori