Podijeli objavu

Rast broja slučajeva tropske groznice na Filipinama pojavio se dvije godine nakon što je vlada obustavila program masovne imunizacije cjepivom.

Filipinsko ministarstvo zdravstva proglasilo je u utorak epidemiju tropske groznicenakon što je zabilježen nagli rast broja oboljelih od bolesti koja je od početka godine usmrtila više od 600 osoba.

Ministarstvo je od siječnja do 20. srpnja zabilježilo ukupno 146.062 slučaja diljem zemlje, 98 posto više nego u istom razdoblju 2018., rekao je ministar zdravstva Francisco Duque.

Registrirana su 622 smrtna slučaja, dodao je.

“Važno je proglasiti nacionalnu epidemiju kako bi identificirali mjesta kojima je potrebna hitna pomoć i omogućili lokalnim vlastima da iskoriste hitna sredstva za sprječavanje epidemije”, rekao je Duque na sastanku s dužnosnicima za upravljanje kriznim situacijama.

Rast broja slučajeva tropske groznice na Filipinama pojavio se dvije godine nakon što je vlada obustavila program masovne imunizacije cjepivom Dengvaxia, koje proizvodi francuska tvrtka Sanofi Pasteur.

Odluku su donijeli nakon što su iz tvrtke otkrili da cjepivo predstavlja rizik za ljude koji nisu bili zaraženi prije cijepljenja, javlja Hina.

Filipini su nakon otkrića smrti povezanih s Dengvaxijom povukli dozvolu za korištenje tog cjepiva.

Podijeli objavu