Podijeli objavu

Tijekom produženog vikenda liječničku pomoć zatražilo je dvanaest osoba žaleći se na povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu, a u utorak se javilo još njih šest. Svi su sezonski radnici ‘Sunčanog Hvara’ smješteni u hotelima Bodul i Galeb

Otokom Hvarom pronijela se vijest da se određeni broj sezonskih radnika hotelske tvrtke “Sunčani Hvar” iznenada razbolio od još neutvrđene zaraze. Sumnja se da je u pitanju trovanje hranom, a jedna pacijentica je navodno završila na bolničkom liječenju, piše Slobodna Dalmacija.

“U utorak ujutro smo doista dobili informaciju od djelatnika Hitne medicinske pomoći u Hvaru o grupiranju pacijenata sa simptomima povraćanja, proljeva i grčevima u trbuhu. Oni su se, s obzirom na produženi vikend, na Hitnoj medicinskoj pomoći počeli javljati u nedjelju, 4. kolovoza 2019. godine”, kazala je za splitski dnevnik epidemiologinja dr. Linda Miholjević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u Jelsi.

Epidemiologinja: Još se ne zna izvor zaraze

Ona je potvrdila da se toj službi tijekom produženog vikenda javilo dvanaest osoba te još njih šest u utorak. Potvrdila je i da su svi pacijenti sezonski radnici “Sunčanog Hvara” smješteni u hotelima Bodul i Galeb. Sretna je okolnost, kaže epidemiologinja Miholjević iz Jelse, što u ta dva hotela trenutno nisu smješteni turisti.

Epidemiolozi u suradnji sa sanitarnom inspekcijom obavljaju nadzor nad oboljelima, ostalim djelatnicima i objektima, no dr. Miholjević dodaje da je pojava još uvijek u obradi pa se još ne može sa sigurnošću govoriti o izvoru zaraze.

Sunčani Hvar: Nisu konzumirali hranu samo u hotelu

U “Sunčanom Hvaru” koji zapošljava više od 500 sezonskih radnika, većina ih je smještena i koristi usluge prehrane u hotelu Bodul.

“Od navedenog broja samo kod manjeg broja radnika pojavili su se zdravstveni problemi. Također, sve osobe koje su imale navedene tegobe nisu konzumirale hranu isključivo u spomenutom hotelu. Naravno, možemo dodati i to da kontinuirano surađujemo s nadležnim zdravstvenim službama, te će se tek njihovim nalazom utvrditi radi li se o virozi ili o nekom drugom uzroku”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju Marzia Marti iz “Sunčanog Hvara”.

Doznaje se da radnici koji su zatražili medicinsku pomoć uglavnom nisu imali temperaturu, a pacijentica koja je završila na bolničkom liječenju navodno je istodobno patila od druge bolesti pa je stoga zbrinuta u bolnici.

Podijeli objavu

Odgovori