Podijeli objavu

U roku od tri mjeseca, plaće medicinskim sestrama i liječnicima bit će povećane, najavio je resorni ministar Milan Kujundžić u trenutku kada MOST inzistira na njegovoj ostavci i traži od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da sazove izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj bi se raspravljalo o njegovom opozivu.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u razgovoru za Media servis potvrdio je da će Vlada medicinskim djelatnicima povećati plaće.

“U kolektivnom pregovaranju sindikati u zdravstvu pokazali su maksimalno razumijevanje i skromnost. Povećanje plaća je prvenstveno po osnovi složenosti posla, po osnovi rizika koji imaju radeći taj posao, po osnovi pripravnosti, po osnovi, dosada, neplaćenih troškova kada dolaze po noću operirati. Premijer je pokazao puno razumijevanje za to i to je za sada bila samo odgoda na nekoliko tjedana. Vjerujemo da će povećanje plaća, s novim kolektivnim ugovorom, biti riješeno u sljedećih dva tri mjeseca.”

Na ovaj način, objašnjava ministar, ispravljaju se nepravde. “Vi ste recimo kirurg na Rebru i probude vas u četiri sata u noći da operirate pacijenta iz Jastrebarskog. Bolnica bi vam platila dva, tri sata operacije, a što ste potrošili gorivo iz Jasterbarskog do Rebra, ne biste dobili ništa. Na kraju, manje bi dobili za tri sata rada, nego što biste potrošili goriva”, dodao je Kujundžić.

Sindikati s Ministarstvom zdravstva nastavljajuju pregovore 20. kolovoza.

Kujundžićevu najavu komentirala je za Media servis predsjednica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak:

“Mi 20. kolovoza imamo nastavak pregovora pa ćemo vidjeti što će ministar tada nama konkretno reći. Ne znam što je za medije točno rekao, ali živi bili pa vidjeli što će se dogoditi 20. kolovoza. Naši zahtjevi i dalje stoje – to je 3 posto povećanje plaća od 1. kolovoza za uvjete rada i 4 posto za odgovornost za život i zdravlje ljudi od 1. listopada.”

Iako pozdravljaju ovu odluku, MOST-ovci ne odustaju od opoziva ministra Kujundžića. Nikola Grmoja za Media servis objasnio je zašto:

“To nisu jedini razlozi našeg opoziva. Sama predsjednica rekla je da u tri godine niti jedna reforma u resoru zdravstva nije napravljena, da je možda sada i kasno za ta povećanja plaća jer liječnici su već dobar dio otišli, čekanja su sve veća, stanje u zdravstvenom sustavu i bolnicama je loša, loša je i zdravstvena skrb i posebice udaljenijim dijelovima Hrvatske.”

Izvor: Media servis

Podijeli objavu