Podijeli objavu

Gotovo 100 osoba predalo je kandidature za prijevremene predsjedničke izbore u Tunisu kako bi naslijedili Beji Caid Essebsija, prvog demokratski izabranog predsjednika na izborima u toj zemlji koja je pokrenula Arapsko proljeće.

Ukupno je registrirano 98 kandidatura za izbore 15. rujna, navela je Instanca zadužena za izbore (Isie).

Dvije osobe iz političkog života, premijer Youssef Chahed i privremeni predsjednik parlamenta Abdelfattah Mourou predali su kandidature posljednjeg dana registracije okruženi desecima pobornika.

Youssef Chahed je rekao novinarima da ne namjerava dati ostavku na svoju funkciju.

“Oni koji žele moju ostavku, žele odgodu izbora i moja ostavka bi predstavljala ostavku vlade”, naglasio je.

Mourou (71) je bio u pratnji Rached Ghanouchi, šefa islamističke stranke Ennahdha i drugih predstavnika te stranke.

On privremeno zamjenjuje predsjednika parlamenta Mohamed Ennaceura, koji je postao privremeni predsjednik, nakon što je 25. srpnja umro predsjednik Beji Caid Essebsi.

Ministar obrane Abdelkrim Zbidi (69) je predao svoju kandidaturu u srpnju nakon što je predao ostavku vladi i mogao bi biti ozbiljan protivnik premijeru.

Predsjednik Caid Essebsi ga je pozvao u posjet nedugo prije smrti, što ga stavlja među potencijalne nasljednike.

Kontroverzni poslovni čovjek i medijski magnat Nabil Karoui, nedavno optužen za pranje novca, također je kandidat za predsjedničke izbore i mogao bi također biti opasan protivnik, navodi Hina.

U četvrtak je prvi puta u povijesti Tunisa kandidaturu predao neskriveni homoseksualac, odvjetnik Mounir Baatour, zaštitnik ljudskih prava LGBT zajednice.

Isie će 31. kolovoza otkriti definitivni popis kandidata, a izborna kampanja će trajati od 2. do 13. rujna.

Podijeli objavu