Podijeli objavu

Oko 1000 ljudi evakuirano je u nedjelju iz nekoliko gradova na Gran Canariji nakon što se vatra počela širiti prema Nacionalnom parku i popularnom turističkom odredištu na tom španjolskom otoku, objavili su vatrogasci, a nekoliko šumskih požara izbilo je tijekom vikenda i u Grčkoj.

Vatrogasci gase požar kanaderima i helikopterima nešto više od 30 kilometara od glavnog grada Las Palmasa.

Požar prijeti nekoliko gradova te nacionalnom parku Tamadaba na zapadu otoka, objavile su vlasti na Twitteru.

Policija vjeruje da je požar uzrokovan korištenjem lemilice zbog čega je u subotu priveden 55-godišnji muškarac.

Svjedokinja Carla Rodriguez opisala je prizor kao “jednu od najbolnijih scena koje je vidjela u svom životu.”

Rodriguez se s prijateljima uputila u Juncalillo na lokalni festival.

“Prvi put sam vidjela vatru dok smo se približavali Juncaillu i tada shvatila koliko smo blizu. Nisam to očekivala jer sam čula da su požari pod kontrolom u različitim područjima”, rekla je Rodriguez za Reuters.

“Po povratku s partija, odlučili smo pogledati koliko se vatra raširila i bilo je poražavajuće vidjeti požar izvan kontrole. Počela sam plakati jer sam ljubitelj prirode, a bilo je zabrinjavajuće vidjeti je kako gori”, dodala je.

U Grčkoj su privremeno evakuirana neka sela i kampovi, ali nema ozlijeđenih, objavila je vatrogasna postrojba u nedjelju, navodi Hina.

Požari su brzo stavljeni pod kontrolu, a gasili su ih kanaderi i helikopteri te stotine vatrogasaca.

Najviši stupanj pripravnosti proglašen je u većini južne Grčke. Grčka meteorološka služba prognozira toplinski val s temperaturama do 40 Celzijevih stupnjeva u sljedećih nekoliko dana. Istovremeno, vjetrovi jačine od 50 do 75 kilometara na sat pušu na Egejskom moru.

 

Podijeli objavu